Един фотограф с любовно писмо до София

"Ние си имаме един страхотен град и просто всеки трябва да се грижи за него", убеден е Иван Шишиев.

Запознайте се - той е фотограф и авантюрист по душа, който иска да покаже на света, че София по нищо не отстъпва на големите европейски столици. И го прави с 5-годишно любовно обяснение в снимки, сами говорещи за топлите му чувства към града.

Може би вече сте чували за "Етюд-и-те на София", но ако името ви е убегнало, потърсете го в книжарниците или във "Фейсбук". И на двете места ще видите само едно - красиви градски кадри, дишащи в унисон със заобикалящата ги среда, защото както Иван казва: "София е жив организъм и не можеш да покажеш само едното ѝ лице. Трябва да покажеш всичко".

 

 

 

Снимането е съществена част от живота на Шишиев. За това свидетелства и продължението на ръката му - фотоапаратът, с който не се разделя никога.

Той буквално снима всичко, което му привлече вниманието - от животните в градската среда, през части от сгради и дори настроенията на хората. Всеки, който разгледа фотографиите му, ще може да види една по-цялостна картина на града, но и да се докосне до интимността на София, често скрита под множеството обидни думи, пращани по неин адрес.

 

Това сякаш най-много ядосва Иван - мрънкането на хората и своеобразният хейт, който като че ли се превърна в нещо нормално.

"София - тя е прекрасна. Ясно е, че народът не я харесва и все още не си я е припознал. Но като се замисли човек, тя не отстъпва с нищо на всеки един град по Земята", казва фотографът.

Наблюденията му са базирани на пътешествие из Европа на стоп, за което ми разказва. Именно то го тласка към избора да се занимава с фотография. Не това обаче е първата му среща с нея. Животът ги засича няколко пъти, но за кратко, преди тя да се превърне в основна част от пътя му.

Децата на 90-е със сигурност си спомнят онези малки лентови фотоапарати, запечатали детството им на хартия. С точно такъв фотоапарат Иван за пръв път се докосва до изкуството на фотографията - още като дете в родното си село Петрово, разположено в подножието на планина Славянка.

И тук за първи път пътищата им се разделят, тъй като Шишиев заминава да учи в средното училище на Софийската духовна семинария. Въпреки че през смях нарича това време "пет години казарма", той е истински благодарен за нещата, които е имал възможност да научи там.

 

 

 

Естественият ход на образованието му отвежда Иван в Богословския факултет на Софийския университет, където участва в окупацията на висшето учебно заведение през 2013 година, започнала след началото на протестите "ДАНСwithMe" срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава купува и първия си фотоапарат, с който запечатва моменти от събитията.

Новата му страст го води на едно пътуване из Европа на стоп в търсене на красотата на континента. Когато се връща вече знае, че фотографията е нещото, с което иска да се занимава в бъдеще. Не спира да го прави и до днес, като посвещава част от времето си на софийските улици.

 

 

 

"Истинската стрийт фотография е да намериш красотата в обикновеното", обяснява ми Иван. Едно от любимите му неща е да се покатери нависоко и като от птичи поглед да снима живота на града.

Така се появяват и "Етюд-и-те на София" - страница във "Фейсбук" с грабващи ърбън кадри, целящи да докажат и на най-недоволните, че столицата ни е истински красива. В началото проектът е като любовно писмо към София, но с времето прераства в своеобразна градска хроника, с която лесно може да се наблюдава как града се променя.

 

 

 

"Честно казано на мен ми писна да слушам колко е хубаво на Запад. Малко преди да се върна от европейското си пътешествие, последното място, на което бях, беше Париж. Там видях хора, които лежат на улицата, цели семейства на по един дюшек. При вида на тази гледка се обърнах и заминах за Буве. Три дни спах на една пейка с идеята, че никога повече няма да се върна в Париж", споделя ми фотографът.

Снимките във фейсбук страницата му добиват все по-голяма популярност и Иван се решава да направи фото албум. В него събира около 200 фотографии, които избира от общо 12 хиляди кадъра от последните пет години. По време на девет-месечната къртовска работа по книгата, както самият той я нарича, му помагат редакторът Николета Руева и дизайнерът Наталия Чайкина. Издателство "Кръг" прегръщат идеята и реализират хартиеното издание на "Етюд-и-те на София".

 

 

 

"Избирахме заедно снимките. Падаха снимки... много падаха снимки, любими и на трима ни. Искахме да направим нещо, което да си бъде типичната София в четири сезона, с идеята къде се намират някои по-тайни места, с карта как да стигнеш до тях", обяснява Иван.

Неочаквано за него албумът заживява живота на пътешественик и достига до всички континенти на света. Поръчват го не само българи, но и жители на страни като Нова Зеландия, Аржентина и Чад.

 

 

 

Дори след този успех фотографът не спира да прави това, което обича. Може да го засечете по улиците на София с фотоапарат в ръка или да го видите заобиколен от стотици книги, ако се отбиете в "Читалнята" в градинката на Народния театър.

"Обществена тайна е, че аз съм един от библиотекарите там. Това е мястото, от което тръгвам да снимам. Моят център, вторият ми дом", споделя с усмивка Иван.

 

 

 

Разбира се, многото лица на града понякога натъжават фотографа, особено когато гледа рушащите се къщи на знаменити български дейци. Споделя, че нещо, което наистина не може да приеме, е случващото се с емблематичната "Захарна фабрика", превърнала се през годините в развалина.

С нескрито възмущение ми казва, че "това е най-голямото архитектурно убийство в София" и никой няма намерение да го предотврати - една тъжна реалност, която силно го докосва.

 

 

Отвъд всичко Иван и неговите съмишленици искрено вярват, че любовта им към столицата ни може да събуди добротата у хората. Затова и решават да организират Коледен базар "Етюд-и-те на София", като част от средствата, събрани от продажбата на фотографии на Шишиев и други интересни предмети, носещи красивите образи на града, ще бъдат използвани за купуването на книжки за деца в неравностойно положение.

Заради спазването на противоепидемичните мерки събитието ще се проведе в два дни - на пети и шести декември в кафене "1920", а всеки, който иска да се включи в каузата на Иван или е воден от любопитството си, е добре дошъл.

Така любовта към лицата на столицата събира хората за добро, а междувременно Шишиев продължава да улавя прекрасни парченца от мозайката на града чрез обектива си. София е истински красива и стрийт фотографията е само едно от нещата, чрез които лесно можем да го видим. Нужни са само чифт очи и отворено сърце, за да обикнем града отново.

 

Маргарита Капитанска

Станете почитател на Класа