Студенти скочиха срещу проф. Мирчев: Има расизъм и език на омразата в лекциите му

 

Бившият кандидат за кмет на София, в няколко поред лекции пред бъдещи начални учители, педагози и социални работници е говорил за „циганите”, които имали престъпни наклонности, за турското малцинство, което е неграмотно, изостанало и „част от войнолюбив н

Скандал с обвинения в ксенофобия, расизъм и език на омразата тече в Софийски университет.

Студентското общество за равенство при Софийския университет изпрати отворено писмо до ректора на Алма Матер, в което настояват да бъде отстранен като гостуващ преподавател проф. Михаил Мирчев. Младите хора сигнализират за расизъм в лекциите на социолога.

Бившият кандидат за кмет на София, в няколко поред лекции пред бъдещи начални учители, педагози и социални работници е говорил за „циганите”, които имали престъпни наклонности, за турското малцинство, което е неграмотно, изостанало и „част от войнолюбив народ”. Арабските бежанци пък нямали никаква цивилизационна основа според преподавателя. 

Професорът е баща на червения депутат Стоян Мирчев поставял като академичен въпрос темата за образователния ценз за гласуване, която също противоречи на конституционните права на българските граждани. Проф. Мирчев проявявал и видимо пренебрежително отношение към жените, като изразявал откровено фашистките възгледи, че тяхната работа е „повече да раждат и по-навреме”.

Тези негови виждания, определени като расистки, ксенофобски и националистически, които са част от академичната му работа, са причина за реакцията на Студентското общество за равенство при Софийския университет.

Писмото им е адресирано до проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, до декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата, до министъра на образованието, както и до ректора на УНСС, където Михаил Мирчев е преподавател.

В писмото студентите алармират, че програмата на курса и досега проведените лекции са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование. 

Проф. Мирчев има канал в YouTube, в който от няколко дни качва лекциите си от своя курс „Социална работа с ЕТНО групи“. До днес е качил 8 лекции „в които разгръща крайнодесни и фашистки теории, отдавна отхвърлени от научната общност,  пишат студентите. - Сред множеството расистки и обидни примери, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи“.

Ето пълния текст на писмото, с който студентите аргументират защо не искат повече проф. Мирчев в Софийския университет: 

"Отворено писмо

Относно: тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в неговия курс „Социална работа с ЕТНО групи“

Студентско общество за равенство при СУ се обявява категорично против курса на проф. М. Мирчев „Социална работа с ЕТНО групи“ в настоящия му вид и съдържание. Програмата на курса и досега проведените лекции са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование.

От няколко дни проф. Мирчев публикува в своя ютюб канал записи на лекциите си пред студенти от СУ, в които разгръща крайнодесни и фашистки теории, отдавна отхвърлени от научната общност. Сред множеството расистки и обидни примери, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и пр. Така например във втората си лекция професорът нарича пакистанците и афганистанците „примитивни културни норми още от седми век“ и възпроизвежда лъжовни расистки тропи, насочени срещу ромите.

Той нарича чернокожите и арабски мигранти в Италия „агресивно и нежелаещо да се интегрира“ малцинство. В третата си лекция казва за бежанците от Пакистан, Ирак, Сирия, Афганистан и Африка, че са „дълбоко необразовани хора“, „неспособни да учат, да имат ценност за учене“, „годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“. Малко по-рано в същата лекция нарича ромите в България „доста агресивна общност с много агресивно поведение“.

Прекарва дълго време да обяснява за раждаемостта на „циганките“, която „раздува общността им“. Допълнително проф. Мирчев се обръща към една от студентките вместо с името ѝ, с „майката на две деца“, а по-късно в същата лекция казва: „На мен ми се иска вие, жените, да вземете да раждате малко по-навреме и малко повече!“

В конспекта от обявени следващи лекции се срещат заглавия като „Вълната от „БЕЖАНЦИ“, които навлизат в България, устремени към Европа. Внасят ни ги от Азия и Труция. Коко от тях ще уседнат в България? Какъв е техният профил на социалната пирамида? Като на нашите цигани, или още по-злокачествен?“; „ОБЕКТ на социалната работа – концентриране на внимание, фондове, помощи към ЦИГАНИТЕ. Те са привилегировано малцинство. „Длъжни сте ни – давайте ни!“; „Ще УМИРА ли бългалрската НАЦИЯ? България възможно ли е да стане „еврейска държава“? Ако те, под 1%, владеят държавата и капитала, медиите и изкуството“ (запазен правопис).

В четвъртата лекция професорът заявява на бъдещите социални работници, че единственото, което може да „оправи“ ромите, е „диктатурка“. Това е само малка част от вредните и опасни расистки схващания, които проф. Мирчев представя пред студентите си като факти.

За нас подобен език представлява недопустимо нарушение на принципите на академичността и обществото, в което живеем. Недопустимо е бъдещите социални работници да бъдат индоктринирани в расистки и антиромски, антитурски и антибежански риторики, особено когато, както казва самият проф. Мирчев в третата си лекция от серията, именно тези общности са „основен обект на професията социална педагогика и социални дейности“.

С настоящото писмо призоваваме Ректора на СУ и органите на ФНОИ да предприемат конкретни мерки за адресиране на проблема, а именно:

1. Незабавно уволняване на професора и заменяне на курса му с учебна програма, която отчита достиженията на социалните науки и осигурява на студентите среда, свободна от предразсъдъци и расизъм.

2. Приемане на поправка в Правилника за устройството и дейността на СУ, която да защитава цялата академична общност от дискриминация и насилие, и да осигурява среда, свободна от расизъм и сексизъм, както предлага от години Студентското общество за равенство.

3. Изготвяне на университетска политика, която да включва конкретни мерки по адресирането и изкореняването на расизма, сексизма, ксенофобията и пр. от университета и гарантира, че подобен тип съдържание няма да бъде толерирано.

Зачестилите случаи на преподаватели, защитаващи расистки, фашистки и антисемитски псевдонаучни тези, както и конспиративни теории са симптом на нормализираните в обществото риторики.

Смятаме, че мястото на Софийския университет като образователно, прогресивно пространство е начело на борбата срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма, а не в тяхна подкрепа. Затова призоваваме академичната общност и широката общественост да се противопоставят яростно на всичките им проявления в университета и отвъд.

Качеството на образование в Софийски университет и доброто му име са резултат от приноса на всички нас: няма да позволим на реакционерски и фашистки гласове да накърняват традициите на университета и достиженията на социалните науки!"

Кой е проф. Мирчев?


Михаил Мирчев е професор от УНСС, преподава и в Софийския университет, член на Българската социологическа асоциация и Съюза на българските журналисти, кандидат-кмет на София от „БСП – лява България“ през 2015 г. който се обяви за по-лявомислещ от БСП и се класира трети с 8.4%. Син е на бившия секретар нa ЦК нa БКП прoф. Cтoян Михaйлoв (1930-2020), завеждащ отдел Агитация и пропаганда, един от инициаторите на т. нар. „Възродителен процес“. Баща е на депутата от БСП Стоян Мирчев.

Какво има в лекциите му?

В лекциите си професорът изказва расистки предразсъдъци срещу ромите и мигрантите, отрича способностите им да учат, обявява ги за „годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“ и за „доста агресивна общност с много агресивно поведение“. Говори как циганите като общност не си плащат тока и „вече никой не им проверява електромерите“, и че „когато извършват престъпления, настояват да не бъдат залавяни и вкарвани в затвора“. Притеснява се, че „Арабите, които сега ни ги вкарват под формата на бежанци, като станат повечко, 100 хиляди-150 хиляди ... ще поискат да си водят предизборните кампании на арабски език“.

Притеснява се, че раждаемостта при ромите е висока. И предупреждава, че евреите, които у нас са съвсем малко, са „свръхпривилегировани“ и „изключително значими, понеже имат голяма вграденост в цялата политическа, държавна, медийна и комуникационна структура, в цялата сфера на изкуството… и имат огромно значение за всичко, което става в страната и нещата, на които се пречи да станат“ и т.н.

Професорът конспиролог

Преди около пет години проф. Мирчев, който е и политолог, заяви, че ако до един месец Ангела Меркел не бъде изгонена с камъни, Европейският съюз ще се разпадне. Преди около 5 месеца, без да е епидемиолог или инфекционист, той „разкри“ в един популярен сайт, че „няма никаква епидемия, защото у нас липсват 5G антени“, но „няма и да има - защото БЦЖ ваксината ни предпазва“.

Онзи ден разказа във Фейсбук как Тръмп е заложил хитър капан на Байдън и сега ще отвърти главите на много хора и институции… За съжаление, такива типични представители на хората, вярващи в конспиративни теории, стават все повече, но едва ли вече не са останали други, за да бъдат оставяни да преподават във висши учебни заведения или където и да е.

Предстои да видим дали СУ, УНСС, БСА, СБЖ, БАН и може би БСП ще предприемат нещо, за да се разграничат от възгледите на своя служител, член и избраник.

Може би и Фейсбук също ще реагира - професорът споделя явна дезинформация в социалната мрежа, включително и за президентските избори в САЩ - от тази, заради която махат статуси дори на Доналд Тръмп.

Свой коментар за скандала публикува и политологът Георги Харизанов във фейсбук: "За кое не е прав Мирчев, че не разбрах? Започват се първите родни опити за явна цензура върху свободата на словото и изразяването от розовите пудели на дъгата. И е адски важно тези първи опити да бъдат посрещнати и изпратени подобаващо.

Точно заради свободата."

Етична комисия от Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще провери дали в лекциите на професор Михаил Мирчев има ксенофобия и расизъм.

 

 

 

Станете почитател на Класа