Цветан Цветанов: Материалите за документите за самоличност свършват в края на ноември

Провеждането на две реформи в МВР в един мандат – диаметрално противоположни само по себе си говори, че има умисъл за създаването на добра хранителна среда за организираната престъпност, каза вътрешният министър Цветан Цветанов, който представи новия директор на СДВР Валентин Йорданов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
По думите на министъра – предишното управление на МВР е било доста объркано, защото зад всяко едно действие стои някакъв лобизъм от определена политическа сила и определен кръг от хора. „Аз мога да ви кажа за какъв проблем аз в момента съм сложен на пачи яйца – става дума за документите за самоличност. Защото всички знаем, че 2010 г. трябва да имаме биометрия на новите документи за самоличност. Всички знаем, че от 2000 г., когато започна процесът с подмяната на документите, знаем, че 2010 г. идва един пик, който ще бъде за подмяна на голямата част от българското общество. Какво наложи да не бъде проведена процедурата в рамките на един мандат от 4 г. и да знаме, че днес ние сме абсолютно готови за стартирането на тази процедура?”, каза Цветанов.
Става дума за договор за 116 млн. лв., който е подписан, но има съдебен иск от една от фирмите, които са участвали в първите процедури, и в момента срещу МВР може да бъде предявен иск за неустойки от фирмата.
Материалите, необходими за сегашните документи за самоличност, ще бъдат изчерпани в края на ноември, а няма нова обществена поръчка, няма и договор, който да бъде стартиран. Министърът е събрал екип, който да вземе правилното решение по тези проблеми.
„Каква вина носят българските граждани, които искат да си подменят документите, когато вече им изтича срокът. В момента нямаме тази готовност. Това четири години не е могло да бъде решено”, каза министърът.
В случая става дума за липса на политическа воля, а не за престъпление, каза той.


/Агенция “Фокус”/

Станете почитател на Класа