Валентин Йорданов оглави столичната дирекция "Полиция"

Валентин Йорданов е новият директор на столичната дирекция Полиция, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.
Валентин Йорданов, който до сега беше директор на Криминална полиция определи като свои приоритети дейността на КАТ, неправилното паркиране, движението с несъобразена скорост в столицата и обеща да обърне специално внимание на наркоразпространението, кражбите, разкриването на минали престъпления. "Ще се запозная с констатациите на Сметната палата и съответно ще поставя срок за отстраняването на тези слабости, които са констатирани", заяви Йорданов. Неделчо Стойчев е новият временно изпълняващ длъжността директор на Института по психология към МВР, а досегашният директор Калин Гайдаров е освободен от поста , заяви вътрешния министър. Цветанов подчерта, че очаква от столичната дирекция на полицията и сериозна работа по отношение на икономическата престъпност. „Нуждаем се от повече събираемост и по-малко закононарушения за всичко свързано с източването на парите на българския данъкоплатец”, заяви той. Той подчерта, че основната концентрация на фирми е в столицата, а най-голям процент от измами с ДДС се осъществяват на територията на големите градове. В началото на следващата седмица Цветанов отново ще се срещне с Йорданов, за да обсъдят конкретните срокове. Министърът подчерта, че регулирането на движението в столицата ще бъде не само денем, но и нощем. Според него не е нормална ситуацията с нощните клубове, покрай които не е възможно да се мине нормално и случаите, когато паркирани автомобили затрудняват движението на градския транспорт. Тази мярка трябва да бъде постоянна, а не епизодична подчерта Цветанов, обещавайки паяци в нощна София.
16-те фирми, проверявани за горива са били избрани по метода за анализ на риска, заяви номинираният за главен комисар Калин Георгиев. Той уточни, че в проверявания период, само големите вносители са регистрирали внос на горива. При акцията са открити 60 тона асфлтлак, 21 тона разредител за битум, 529 000 литра бензин и 49 000 литра дизел, редом с 212 тона тежки горива и над 50 тона маслен концентрат. Работи се по три престъпни схеми и вече е образувано е и досъдебно производство срещу неизвестен извършител обобщи Георгиев. Материалите необходими за изготвянето на документи за самоличност ще свършат през Ноември отбеляза Цветанов. Няма обявена обществена поръчка за доставка на нови. "Има криза която ще се усети, а каква вина имат българските граждани, които искат да си подменят документите", попита Цветанов. Според него предшественикът му е не е направил процедура за подсилване на сградата в която ще бъдат сложени машините за издаването на новите документи с биометрични данни от 2010 и все още не се знае кога ще започне тяхното издаване. През септември Цветанов ще се срещне с министрите на вътрешните работи на страните от ЕС в Брюксел където ще постави и този въпрос. И в двете насоки – за старите и новите документи се търсят решения във възможно най-кратки срокове, заяви Цветанов. Стоп патроните на полицейските служители са закупени 2001г., със срок на годност 5 г. обяви Цветанов. Той търси възможност в кратки срокове да бъдат върнати бойни патрони, а стоп-патроните да бъдат ползвани с учебна цел. Необходими са около 200 000 лв за въоръжаването на полицаите, заяви той. Цветанов отчете, че бойни патрони използват полицаите от страните в ЕС, Причина е е в по-ниския обсег на действие на стоп патроните.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа