На НАСА не й стигат пари за унищожаването на астероидите, заплашващи Земята

Според доклад на Националната академия на науките на САЩ, на американската космическа агенция НАСА не й достигат пари за откриването на астероидите, заплашващи Земята. Конгресът на САЩ поври изпълняването на тази мисия на НАСА още преди 4 г., но не е предоставял финансови ресурси, необходими за създаването на телескопи, се казва в доклада на академията, предаде РБК.
Освен това, споразумение между американския Конгрес и НАСА предвижда унищожаването на 90% от астероидите, заплашващи Земята, до 2020 г.
Според предварителните оценки на специалистите на НАСА, в нашата слънчева система има около 20 000 астероида и комети, които могат да се блъснат със Земята. Всичките те са с диаметър по-голям от 140 метра. В момента учените знаят за разположението на 6 000 подобни обекти. Астероидите с диаметър между 140 метра и 1 километър са способни да унищожат цял регион, но не представляват заплаха за цялата планета.
Миналия месец астрономите на НАСА са наблюдавали сблъсък на астероид с Юпитер, който на планетата се е образувал кратер с размерите на Земята.
Според специалистите, средствата, необходими за унищожаването на астероидите, са около 800 милиона долара. Сумата ще покрие всичките разходи на НАСА, сред които са строителството на нов телескоп или система за наблюдение на космическото пространство.

Агенция Фокус

Станете почитател на Класа