14 млрд. лв. спестени за втора пенсия

 

За първи път спестяванията за втора пенсия на над 3,8 млн. работещи, родени след 1 януари 1960 г., надхвърлят 14 млрд. лв.

14, 165 млрд. лв. е имало в портфейлите на деветте универсални пенсионни фонда към края на септември тази година, става ясно от публикуваните им отчети за деветмесечието на 2020 г. Така частните пенсионни дружества вече са покрили спада заради пандемията от коронавируса, който стопи спестяванията за втора пенсия с 608 млн. лв. през март.

И вече надхвърлят с 826 млн. лв. натрупаното към началото на 2020 г., като така отбелязват исторически връх по обем на управляваните от тях средства.

Ръстът за трите месеца между края на юни и края на септември пък е в размер на 681,8 млн. лв.

Все още обаче по-голямата част от наваксването на пенсионните дружества се дължи на осигурителните вноски, а не толкова на печеливши инвестиции, показват данните.

Над 752 млн. лв. са внесените осигуровки само за първите шест месеца на годината според данни на КФН. От тях 481 млн. лв. бяха отишли до края на юни, за да наваксат загубите на пенсионните фондове от срива на борсите заради коронавируса.

За месеците юли-септември комисията все още не е публикувала своите данни, но стандартно във фондовете постъпват около 100 млн. лв. на месец от осигурителни вноски. Тоест поне половината от тримесечното нарастване с 681 млн. лв. се дължи на осигуровките. И все още борсовите загуби на пенсионните фондове се покриват от вноски и именно вложенията за втора пенсия на хората имат по-голям принос за нарастване на спестяванията.

Внесените за деветмесечието осигуровки вече надхвърлят 1 млрд. лв. и всъщност все още нарастването на фондовете не може да допринесе реално за увеличението на спестяванията на хората за втора пенсия

В универсалните пенсионни фондове задължително внасят осигуровки за пенсия по т.нар. втори стълб родените след 1 януари 1960 г. Според данните на КФН в тях има партиди на над 3,8 млн. души. Вноската е в размер на 5% от дохода на всеки, подлежащ на осигуряване в частните фондове. Срещу това при пенсиониране фондовете трябва да изплащат т.нар. втора пенсия. Първите пенсии трябва да започнат да се изплащат от есента на следващата година.

Според предварителни данни на фондовете до края на 2021 г. втора пенсия трябва да получат около 17 хил. жени.

В т.нар. първа кохорта, тоест родените между 1960 и 1964 г., пък влизат 200 хил. жени. При по-голямата част от тях втората пенсия засега не се очертава да навакса намалението на тази от Националния осигурителен институт с 20%.

За да не се получи така, че две пенсии да са по-малко от една за тези 200 хил. жени, деветте частни пенсионни дружества настояват за промяна във формулата, по която НОИ пресмята намалението на държавната пенсия за хората, които оставят спестяванията си за втора, а не ги преместят в държавния институт. Според частните дружества намалението за първите жени с втора пенсия не трябва да надхвърля 7-8%.

През ноември правителството ще предложи законови промени за вторите пенсии, съобщи миналата седмица социалната министърка Деница Сачева. Тя участва в дискусията за достойни пенсии на “Клуб “24 часа” Визионери” заедно с осем бивши социални министри.

Ще бъдат предложени три варианта за изплащане на вторите пенсии в зависимост от стойността на индивидуалната партида - пожизнена пенсия, разсрочено плащане за определен период или възможност парите да се изтеглят накуп. Министърката обеща и предложение, което да направи намалението на държавната пенсия по-малко от сега предвидените 20%. Както и прозорец за тези 200 хил. жени от първата кохорта, в който да могат да прехвърлят спестяванията си за втора пенсия към Националния осигурителен институт.

608 млн. лв. бяха загубени от деветте частни универсални пенсионни фонда в края на март заради срива на борсите, който последва масовото затваряне на държавите и икономиките заради пандемията от коронавирус. За да наваксат загубата само от този половин месец в началото на епидемията, на пенсионните дружества им бяха нужни близо два месеца - април и май. Едва през юни активите им надхвърлиха стойността на спестеното за втора пенсия от началото на 2020 година. Въпреки това към края на юни в три от фондовете стойността на индивидуалните партиди бе по-ниска от началото на годината.

 

Станете почитател на Класа