Ето кога училището минава на онлайн учене

При 20% деца със симптоми на COVID-19 или грип, училището ще затваря врати и ще минава на онлайн обучение. Това е една от предложените в проект на здравното министерство прагови стойности, при които училищата да преминават на дистанционно уроци, обясни пред bTV образователният министър Красимир Вълчев.

 

По думите му сме далече от праговите стойности и по-вероятно училища да затворят, когато дойдат сезонните грипни вируси, отколкото сега заради коронавируса. Дистанционното обучение няма да бъде за цялата образователна система, както се случи през март, а в отделно училище или област.

В момента отделни класове минават на онлайн, заради положителни проби на учител или ученик и наложена карантина. Около 130 педагозите са заразени с коронавирус от началото на учебната година, сочат данните на МОН. Учениците с положителни проби пък са 90. 1/4 или 1/5 от тях са в столицата. Просветният министър посочи, че коефициентът на заразяване в клас не е голям – между 1 и 1,2.

Вълчев обясни, че целите класове се поставят под карантина, тъй като те се приемат като средата на взаимодействие на заразеното дете. Той допълни, че родителите на тези ученици не трябва да бъдат в 14-дневна изолация, защото не се приемат като контактни на първа линия. Ако детето обаче е по-малко и няма как да стои само вкъщи, то те могат да ползват болничен или платен отпуск, ако не са го изразходвали. Родителите могат да получат и помощи за карантинирано дете, ако не могат да работя дистанционно и са изчерпали платения си отпуск. След старта на учебната година такива са ползвани от 70 семейства.

Вълчев коментира и случая в столично училище, когато деца отидоха на училище, въпреки че събота е станало ясно, че имат заразен съученик, но класът не е бил поставен под карантина, тъй като директорът не е успял да се свърже с РЗИ. Според министър в такива случаи следва да се уведоми началникът на образователният инспекторат, както и директорът сам да вземе решение децата да не идват в клас.

Малко над 500 пък са децата, които са пожелали да се обучават в електронна среда. Те ще провеждат виртуални занятия с класа си, ще имат 10 дни допълнителни часове, както и индивидуални консултации. Учителите им пък ще получават бонус 15 лв. на час за допълнителната работа с тях.

Станете почитател на Класа