Образоването катастрофира

Образованието е пред катастрофа, предупредиха в редакцията на “Труд” притеснени родители. Те обясниха, че при дистанционно обучение децата почти не учат. Оплакаха се и че няма никаква гаранция, че след едно карантиниране на клас, не следва друго. Припомниха, че заради онлайн учене тази година голяма част от учебното съдържание е останало невзето.

 

Учители и директори на училища в страната прогнозираха, че до месец очакват много училища да преминат към обучение в електронна среда заради коронавируса. Само преди дни образователният министър Красимир Вълчев предупреди, че още по-трудно ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси. “Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

В Бургас родители и лекари коментират, че най-късно в началото на ноември учениците ще бъдат принудени да се обучават у дома. В Благоевград от училищния инспекторат съобщиха за “Труд”, че при достигане на десетпроцентов праг на заразени в едно учебно заведение, то ще бъде затваряно. Няма единни указания и критерии при какъв процент карантинирани ученици, или заразени учители се преминава към онлайн обучение. Дадена е свобода на директорите да решават.

Първо училище в страната от днес е на дистанционно обучение. Затвориха го 16 учители, пипнали COVID-19. В общинското средно училище “Райчо Каролев” в Габрово се обучават през платформата Microsoft teams учениците от четвърти до дванайсети клас. Децата от първи до трети клас ще учат присъствено при строги мерки за предпазване от COVID -19.

Преустановен е и транспортът за пътуващите деца от началната степен, тъй като училището е средищно. Предстои тестване на шофьорите и на непедагогическия персонал на училището.

Няма яснота при какъв процент заразени и отсъстващи ще се преминава към онлайн обучение, казаха от управлението на образованието и училища в Търговище. Те също са задавали многократно въпроса, но засега се знаело, че решението е в компетенциите на здравните инспекции по места. Те щели да преценяват според конкретната ситуация по училища, общини и на база национални данни.

Три паралелки в старозагорската езикова гимназия Ромен Ролан са под карантина, по една карантинирана има в Средно училище “Иван Вазов” и в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия “Лубор Байер”. Две паралелки са под карантина в Професията гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък.
В Шумен между учители се говори “Само да дойде октомври и ще видите какво ще стане”. Не се споменава конкретна дата.

До момента в Шумен само една паралелка от четвъртокласници е поставена под карантина заради болна учителка.

Станете почитател на Класа