Ден на София: Събитията в празничния 17 септември

17 септември, денят на Вяра, Надежда, Любов и майка им София, е обявен за празник на столицата с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. 

Ето какви събития бележат празничния ден:

Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата

На 17 септември по традиция ще бъдат раздадени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Празнични церемонии, провеждани от Столична община, няма да се състоят, поради мерките за ограничаване разпространението на пандемията.

Удостоените с награди, както и номинираните в различните области на културата, ще бъдат представени в специално заснет филм, който ще бъде излъчен на 17 септември от 22.00 ч. по БНТ1.Творческият екип, който подготви филма, включва Юрий Дачев, Стоян Радев, Никола Тороманов, Владимир Михайлов, Стефан Щерев.

От малкия екран наградените ще споделят мисли, свързани, както с конкретната им работа, станала повод за отличието, така и с важната мисия на културата в моментите на изпитание, през които преминаваме.

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в областите Литература; Театър; Музика; Визуално-пластични изкуства; Художествена фотография; Кино; Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда; Критика и журналистика в областта на културата; Танцово изкуство; Фолклорни сценични изкуства; Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства. Присъжда се и Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Празничен концерт в район "Сердика"

На 17 септември от 18:00 часа в градинката "Майчин дом", бул. "Христо Ботев" район "Сердика" на Столична община организира празничен концерт, посветен на Деня на София.

В програмата участват Радо Шоу и народната певица Антония Рангелова.

Ден на София в район „Младост“

По традиция администрацията на район „Младост“ отбелязва Деня на град София с празнични изяви. Тази година е организиран фолклорен концерт с участието на: Женски народен хор „София“, Фолклорна вокална група „Шопкиня“, Школа за народни танци „Сборенка“, народната певица Евелина Станчева с нейната внучка Евелин Станчева и народната певица Ана-Мария Трайкова и танцова група. Празничният концерт ще се състои на 17 септември 2020 г. от 18:30 ч. на лятната сцена в парка в „Младост 3“. Вход свободен.

Ден на София в район „Оборище“

На 17 септември 2020 г. от 18:00 ч. в парк „Владимир Заимов“ ще се състои празничен танцов спектакъл и карнавално шествие, организирани от район „Оборище“, ОКИ ДК „Средец“ и Сдружение на танцовите дейци, по случай Деня на София.

В програмата участват танцови колективи, носители на международни отличия от различни жанрове на танцовото изкуство, лауреати на национални и международни конкурси и фестивали: Клуб по спортни танци „Средец“ при ОКИ ДК „Средец“,Танцов ансамбъл „Здравец“ при ОКИ ДК „Средец“, Фолклорен ансамбъл „Люлин“, Танцов състав „Шопски наниз“, Балет „Веда Джуниър”, Танцова формация Full dance, Детско-юношески танцов ансамбъл „Изворче“ при НДД, Танцово ателие „Алегрета” при НДД.

Vintage summer party в кино "Кабана"

Кино „Кабана”, 17 септември, 18:30 ч., вход свободен

Организирано от Lindyhop Bulgaria (Dance School)

Ще има суинг, буги и други танци, ще има диджеи, танцьори

Изложба „София – град на откриватели и учени със световна слава“ в Национален политехнически музей

Националният политехнически музей представя изложбата „София – град на откриватели и учени със световна слава“

„София – град на откриватели и учени със световна слава“ е мобилна изложба на Национален политехнически музей – София. Тя представя живота и научните приноси на десет световноизвестни български учени, родени и/или учили в нашата столица.

Тук попадат имената на: акад. Ангел Балевски – основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите; Асен Йорданов, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели; Георги Наджаков, направил откритието, от което се ражда ксероксът; проф. Иван Странски – един от най-известните български учени в чужбина; Методи Попов, разработил едно от най-значителните постижения на българската биология – учението за стимулацията на жизнените процеси; д-р Стамен Григоров – откривател на Lacto bacterium bulgaricum; Иван Костов – ученият сред блясъка на кристалите; Димитър Пасков, откривателят на нивалина; Румен Антонов – български изобретател в областта на автомобилостроенето и Дончо Костов – един от основателите на генетиката у нас.

Именно в София те са направили първите си стъпки към голямата международна научна сцена. Независимо че са специализирали и работили в най-известните университети в Европа и в САЩ, те никога не са пропускали да отразят своите корени и български творчески дух.

Изложбата е специално подготвена за Деня на София – 17 септември – и се осъществява с любезното съдействие на Столична община. Изложбата е представена в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.

Тържествен концерт „София – празнувай с класика!“

Любими класически музиканти ще се включат тази година в празника на столичния град. Агенция „Кантус Фирмус“ кани столичани на тържествения концерт „София – празнувай с класика!“, който ще се състои на 17 септември от 19 ч. на Платформата А6 зад НДК. Събитието ще събере на една сцена виртуозния пианист Георги Черкин, оперната дива Гергана Николаева и музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио. Под палката на опитния маестро Григор Паликаров те ще зарадват публиката с някои от най-популярните класически творби на всички времена – пиеси от Моцарт, Бетовен, Шуман, Дебюси, Албенис и филмови хитове от големия екран. Концертната програма е пъстър калейдоскоп от музикални шедьоври, вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Пиесите са в специални авторски аранжименти, създадени от Георги Черкин, които запазват оригиналното звучене, но го обогатяват с оркестров колорит. А красивият и топъл глас на Гергана Николаева ще пренесе слушателите в един свят на романтика и мечтателност. Известната оперна певица е участвала в много проекти, които разчупват стереотипите и по интересен начин обединяват различни стилове.

SOUND UNDERGROUND

Музика на живо, диджей пърформанс и театър на движението са само част от изненадите във флашмоб културния проект, организиран от Студентското сдружение в обществена полза "Национален център за иновации и дигитални изкуства" за Деня на София. Мотриса от третия метродиаметър ще бъде „подобрена“ с озвучаване, и художествено осветление, брандинг и украса, както и изпълнена с млади артисти в часовете на ранния следобед след 12:00 ч. и след 19:30 ч. на 17 септември, четвъртък.

SOUND UNDERGROUND ще се състои за първи път в България. Акцията е вдъхновена от добрите практики като Tram Party, Tram Session и Subway Drum в мегаполисите Лондон, Хонг-Конг, Токио, Берлин, Ню Йорк, Варшава и Будапеща. Целта на инициативата е да изненада и зарадва столичани и гостите на града с добро настроение в празничния ден и е под мотото „Хвани различната мотриса“.

Във влакчето зад диджей пулта ще застанат градските легенди на електронната музика - DJ VLD и Disco Manga. Български музиканти ще се включат и с вокални импровизации в акомпанимента на китара и саксофон "на борда" на различната мотриса.

SOUND UNDERGROUND се осъществява със съдействието на Столична община, а домакин и съорганизатор е Метрополитен ЕАД.

Мотрисата ще се движи по разписание и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение“. На всеки пробег по маршрута от Красно село до кв. Хаджи Димитър, музиката ще се променя от трап, през хип-хоп, БГ поп, предвидени са стрийт танци, алтернативни арт-спортни демонстрации и пантомима.

SOUND UNDERGROUND разчита на доброто настроение на всички пътници без значение от тяхната възраст.
Организаторите от Националния център за иновации и дигитални изкуства избират новия метродиаметър като символ на модерността и свързаността между времето, пространството и различните генерации.

Документалният филм „Кметът“ на Адела Пеева

По случай Деня на столицата, на празнична кинопрожекция, както и в национален телевизионен ефир, ще бъде показан документалният филм „Кметът“, разказващ за живота и делото на инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалия и най-успешния кмет на София през ХХ век.

На 17 септември жителите и гостите на града ще могат да посетят прожекцията на филма в Дома на киното от 18:30 ч. Обществената БНТ също ще отбележи празника на столицата, с две излъчвания на филма: на 17 септември от 19:30 ч. в програмата на БНТ 2 и на 20 септември (неделя) от 15:30 ч. в програмата на БНТ 1.

Филмът „Кметът“ на режисьорите Адела Пеева и Антоний Дончев е реализиран с подкрепата на Национален филмов център, Министерство на културата, Програма „Култура“ на Столична община и Гьоте-институт София.

Филмът е отличен с :

Награда на София за ярко постижение в областта на киноизкуството

Награда за най-добър документален филм на Българската филмова академия

Награда за режисура на националния филмов фестивал „Златен Ритон“

Награда на фондация „Стефан Нойков“, присъдена на Продуцентска къща АДЕЛА МЕДИЯ, за принос към културата на София=

Регионален исторически музей – София 

Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София отбелязва петата си годишнина на 17 септември 2020 г. В този значим ден историческият разказ за града се допълва с откритото при археологически проучвания на пл. „Света Неделя“ монетно съкровище. То е намерено в северната част на площада. Състои се от 2982 сребърни и 5 бронзови монети, всички поставени в керамично гърне. Предполага се, че съкровището е събирано в продължение на векове. Откритите в него монети се датират в периода II в. пр. Хр. – III в. сл. Хр. До момента съкровището е най-многобройното от Сердика от този период, открито при археологически разкопки. Включва три групи монети – римски републикански и императорски денари и бронзови провинциални монети от най-малък номинал.

В Деня на София посетителите могат да разгледат и следните временни експозиции:

- „Археология на София и Софийско“ е ежегодна изложба със своето шесто издание. Представя резултатите от проучванията в столицата от предходния сезон. Намира се в залата за временни експозиции на партерния етаж.

- „История помежду“ е проект на Фондация „Изкуство – дела и документи“. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. Включва два компонента – „Жените на София“ и „Историята като образ“ (с изложбата „Фрагменти“). Намира се сред залите на постоянната експозиция и в Централното фоайе.

- „Трима архитекти – юбиляри“ се фокусира върху достиженията на архитектите Наум Торбов, Лазар Парашкеванов и Пецо Златев. Те имат различен път, общото е полученото в чужбина образование и завръщането им, за да създадат архитектурни емблеми в София. Намира се в залата за временни експозиции на първия етаж.

- „Под небето на София“ е фотоизложба на „Етюд-и-те на София“. Визуалният разказ изследва града през призмата на покривите. Намира се в залата под куполите на втория етаж.

- „Дивата София“ е изложба със снимки и картини на познати диви животни и такива, за които е трудно да се предположи, че живеят в големия град. Намира се в галерийното пространство на „Триъгълната кула на Сердика“ (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16).

В Деня на София Регионалният исторически музей – София ще представи и филм, създаден за хора с увреден слух. Разказът, посветен на постоянната експозиция, е с жестомимичен превод. Впоследствие филмът ще се използва в музейните образователни програми.

Национална библиотека: Изложба за Рилския водопровод в София

В изложбата, посветена за Деня на София 17 септември, е обърнато внимание на водоснабдяването на столицата от началото на 20 век.

Водата в София идва от язовир „Искър“. Проектиран и построен от най-успешния кмет на София – инж. Иван Иванов. Той завършва хидроинженерство през 1915 г. в Техническия университет в Мюнхен и е само на 27 години, когато отправя смелото предложение водоснабдяването на София да идва от Рила. Сам проучва терена и проектира Рилския водопровод. Тогавашният кмет на София ген. Владимир Вазов е толкова впечатлен от размаха на младия инженер, че му дава прякора Рилски.

В експозицията ще бъдат представени за първи път документи и картички за Рилския водопровод.

 

 

 

Станете почитател на Класа