Наполовина е намаляло търсенето на работна ръка, смятат посредници

Във всички браншове търсенето на нова работна ръка е намаляло с 40-50 %, спрямо миналата година, каза директорът на сайта за обяви "Джобтайгър" Светлозар Петров в интервю за Агенция „Фокус”. „Все още има фирми, на които бизнесът върви добре и търсят хора – основно в строителството и в туризма. Същевременно няма бранш, който ясно да се откроява, че няма проблеми заради икономическата криза”, каза Светлозар Петров.
Освен това търсещите работа стават все по-внимателни при преминаването от едно работно място на друго. Те се интересуват от сигурността на фирмата – от това дали ще си получават заплатите и колко дълго.
В момента има повече свободни хора на пазара на труда, но всяка една фирма внимава кого освобождава. „Т.е. най-добрите служители и аз като работодател се стремя да ги задържа на работа. Така, че наистина има хора с много добри качества на пазара и за тях има борба. Действително работодателите имат възможност да избират и се стараят да изберат най-доброто, но това беше нормално и преди кризата”, уточни още Светлозар Петров.
Още в началото на годината са намалели предлаганите заплати. „Имаше известно време разлика в предлагането и търсенето – тогава пазарът беше съвсем разбит – през март имаше 30 % разлика в предлаганата и исканата заплата. Докато сега отново се нормализира като разликата вече е на по-ниски нива. Така че има известно понижение на заплатите, които се предлагат и които хората за готови да приемат”, посочи още той.
„Очаквам влошаване на ситуацията през следващите месеци, въпреки че вече има признаци за настоящо възстановяване. Всичко зависи от много неща, включително и от действието на правителството и от световната ситуация – кога точно ще започне възстановяването на световната икономика. Аз лично се надявам това да стане през декември – януари. Но дотогава има възможност да се влоши още”, смята Светлозар Петров.

/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа