Евгени Будинов дружи с непримирими врагове

 

Ако не беше актьор и редови депутат от ГЕРБ вероятно Евгени Будинов щеше да се впусне в бурните води на световната дипломация и да се изяви като медиатор между държави, които са в напрегнати отношения или дори във военни конфликти. Точно това може да си помисли човек, ако на сайта на парламента зърне в колко групи за приятелство членува някогашният студент на Стефан Данаилов. В това отношение Будинов, който е депутат първи мандат, е истински рекордьор.

 

Възпитаникът на НАТФИЗ членува в цели 18 групи за приятелство с различни държави при това без да е на "ти" с международната политика или пък да се е изявявал на дипломатическото поприще. Евгени Будинов е приятел и с Русия, и със САЩ, както и с Азербайджан и Армения, които от разпадането на СССР са във въоръжен конфликт, а често са и на границата на войната. Актьорът от Малък градски театър "Зад канала" членува и в Групата за приятелство с Грузия, която също е кавказка държава и бивша съветска република.

Евгени Будинов дружи едновременно и с Израел, и с Обединените арабски емирства, които доскоро бяха в обтегнати отношения. Така например туристите, които имаха израелска виза и печат от израелските гранични власти не бяха допускани в ОАЕ и обратно - еврейската държава не пускаше или пускаше след щателно проучване хора, които са били в емирствата.

Звездата от "Откраднат живот" е в групите за приятелство с Република Северна Македония, Молдова, Монголия, Украйна, Куба, Франция, Саудитска Арабия, Черна гора, Великобритания, Мексико и Италия. 

Депутатът от ГЕРБ е заместващ представител в Делегацията в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, както и член на Комисията по политиките за българите в чужбина. Въобще очевидно интересите на Будинов по света са всеобхватни.

 

Евгени Будинов заедно със своите колеги от ГЕРБ Димитър Главчев и Красимир Велчев

 

Вероятно единствено като зам.-председател на парламентарната комисия по култура и медии си тежи на мястото, коментираха пред Lupa.bg депутати с дълъг парламентарен стаж.

По традиция записването в групите за приятелство в Народното събрание става непосредствено след конструирането на парламента  Явно като още зелен в политиката и в парламентарната дейност Евгени Будинов не е бил наясно, че членството в групите за приятелство не означава безкрайни екскурзии по света за държавна сметка, смеят се негови опоненти от БСП. Засега не е ясно какво точно е свършил актьорът политик в сферата на международната политика, но може би в края на мандата на настоящето 44-то Народно събрание ще се отчете за свършеното на дипломатическото поприще. Ако изобщо има какво да отчете.

Иначе депутатите не получават пари за участието си в групите за приятелство, а само за членството си в комисии. Вероятно Будинов се е подвел в началото на парламентарната си дейност и е сметнал, че сприятеляването с държави ще му донесе допълнителен бонус към депутатската заплата, която в сравнение със скромната актьорска е в пъти по-голяма, продължават да се смеят зад гърба му червени избраници.

Напоследък актьорът, който иначе не е безгласна буква в парламента като част от колегите си от ГЕРБ, се изявява по медиите, коментирайки блокадите и протестите срещу правителството. Евгени Будинов, както и премиерът Бойко Борисов, са родом от Банкя.

Справка показа, че например бившият външен министър и екс евродепутат Кристиан Вигенин - сега заместник-председател на парламента, е доста по-скромен от Будинов по отношение на членството в групи за приятелство. Народният представител от БСП, който е завършил "Международни отношения" в УНСС и е специализирал в Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ в Харвардския университет в САЩ е част само от 5 групи за приятелство.

В Народното събрание има 90 групи за приятелство. Най-много приятели сред депутатите има Русия - близо половината народни представители членуват там - 113 от общо 240. Група за приятелство България - САЩ е почти наполовина - в нея са 67 депутати. В Групата за приятелство с Китай са се записали 81 народни представители. Най-малко приятели в родния парламент има Еквадор - едва двама депутати са в нея.

Станете почитател на Класа