Ясен Тодоров: Не е в правомощията на президента да иска оставката на Иван Гешев

Много ми е интересно какво трябва да се промени, ако се свика Велико народно събрание, както протестиращите настояват. Единственият орган, който може да освободи предсрочно главния прокурор, е Висшият съдебен съвет.

„Правят се опити прокуратурата да се замеси в политически борби. Мечтата на всяка изпълнителна власт е да яхне съдебната и да я подчини. Бойко Рашков също стана жертва на такъв комплот и можеше да стане вторият главен прокурор. Нормите на конституцията, които действат 20 години, са добри и много правилно са определени".

Това заяви Ясен Тодоров, бивш председател на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет.

„Нека да спазваме добрия тон, не искам да влизам в конфронтация с президента, но не е в правомощията му да иска оставката на Иван Гешев. Няма как да коментирам влизането в президентството, но през 2015 г. много се коментираше румънският модел. Много хора бяха радетели за това. Специализираната прокуратура действа както бюрото на Лаура Кьовеши. Хора, които и сега я подкрепят, са против действията на прокуратурата в България. Искаше се да няма недосегаеми, а днес се протестира срещу това“, каза още Тодоров.

„Обвиняемите имат право да се защитават по всякакъв начин. България има съвременна съдебна система и никой не може да бъде посочен за престъпник, преди да има влязла присъда. Аз също съм бил на площадите и съм искал върховенство на закона. Страната ни върви в правилна посока и членството ни в ЕС е доказателство за това. Много ми е интересно какво трябва да се промени, ако се свика Велико народно събрание, както протестиращите настояват. Единственият орган, който може да освободи предсрочно главния прокурор, е Висшият съдебен съвет. Оставката е личен акт и всеки сам решава“, коментира бившият магистрат.

 

 

 

Станете почитател на Класа