Фандъкова: Над 475 са получените сигнали по време на бурята над София

Между 50 и 60 литра на квадратен метър дъжд са паднали по време на бурята над София тази нощ по данни на НМХ. Над 475 са получените сигнали, на които реагираха екипите на пожарната и аварийното звено на общината. Работата на екипите продължава и в момента. Целта е до обед шахтите да бъдат почистени от падналите листа и наноси, тъй като след обед се очакват нови валежи. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук.

Фандъкова: Над 475 са получените сигнали по време на бурята над София

 

 

 

За кратко време се повишиха нивата на реките Перловска и Владайска, който за кратко време излязоха от коритата си. За няколко часа водата се оттегли. В най-ниските места на София и подлезите наводненията бяха най-сериозни. В момента се работи по отводняване на транспортния тунел на Лъвов мост, сутерени на болници и др., посочва столичният кмет.

Метрото продължава да се движи като движението му не беше спирано и през нощта. Вече са почистени четирите метростанции, които бяха наводнени заради влизане на вода през входовете. Част от асансьорите и ескалаторите в метрото са спрени временно, за да се направи преглед на съоръженията за безопасната им експлоатация. Градският транспорт се движи по обичайните си маршрути, с изключение на линия №63, която върви по ул. „Пушкин“.

До обед ще бъде възстановено електричеството от 5-те трафопоста, които към момента са със спряно електроподаване, ангажира се кметът на София. По време на бурята бяха получени над 430 сигнала за спряно електричество, като голяма част от авариите бяха възстановени през нощта от екипите на ЧЕЗ.

През нощта работиха 28 екипа със 140 служителя на столичната пожарна и 10-те екипа на аварийната дирекция на общината с 38 служители.

Екипите продължават да работят по сигнала за отводняване, почистване на пътни платна, както и премахване на паднали клони и дървета в паркове и градини.

Станете почитател на Класа