Прогнозата, очаквана от България

В интервю за Стандарт проф. д.р Асен Балтов най-после изказа прогнозата, очаквана от цяла България с нетърпение. Той заяви :


„Освен увеличаване на броя заразени, ние забелязваме нарастване и на броя хоспитализирани в болници. Засега, слава Богу, броят на хората, които се нуждаят от интензивни грижи, е по-малък от броя на тези, които имаха същата нужда в края на април и началото на май. Но това, което е важно да се знае, е че едва 20 на сто от всички, при които е констатирана положителна проба за коронавирус, влизат в болница. И този процент е постоянен - той не намалява и не се увеличава. Така че 80 на сто от болните го карат леко, но е хубаво те да бъдат контролирани, защото ако не се знае, че са заразени, могат на свой ред да заразят други хора, независимо дали го карат леко, средно тежко или без симптоми.


Лятото може и да умори вируса. Ако трябва да бъдем честни, в София то започна едва преди няколко дни. А това, което в момента виждаме, е резултатът от тези латентни десет дни, преди да започнат горещините. Така че ние би трябвало, ако в столицата има намален брой на случаите, да забележим това от следващата седмица. Но затова самодисциплината и самоконтрола трябва да бъдат на високо ниво при всичко. Освен да спазваме дистанция, дисциплина и дезинфекция, много е важно да има и контрол. И самоконтрол."


Искрено се надяваме да е прав!

Станете почитател на Класа