Румяна Желева: Подобряването на диалога между България и ЕС е приоритет

Министърът на външните работи Румяна Желева проведе своята първа среща в МВнР - с посланика на Кралство Швеция у нас Пол Бейер, чиято страна председателства ЕС през настоящата втора половина на 2009 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Министър Желева изказа благодарности от свое име и от името на министър-председателя на Република България Бойко Борисов за подкрепата към новото правителство. Тя приветства лансираните неотдавна приоритети на шведското председателство на ЕС и изрази готовност за подкрепа и сътрудничество. От своя страна посланик Бейер изказа благодарности за добрия диалог с България и изрази очакване той да стане още по-интензивен сега, когато страната ни се е доказала като надежден партньор в ЕС.
Министър Желева подчерта, че подобряването на диалога между България и ЕС е основен приоритет на новото правителство. Показателно в тази насока е, че първото официално посещение на министър-председател Борисов ще бъде в Брюксел още идния месец. Двамата обсъдиха публикувания наскоро доклад на ЕК относно напредъка на България по изпълнение на Механизма за сътрудничество и оценка. Посланик Бейер го окачестви като балансиран, а министър Желева– като конкретен и даващ добра основа за бъдеща работа. В тази връзка Бейер предложи България да проучи възможностите за определяне на лице, което постоянно да наблюдава в София постигнатия от страната ни напредък по изпълнението на препоръките в доклада на ЕК, вместо използваната досега практика с партньорски мисии.
Двамата обсъдиха и темата за приноса на България към Европейските политики. Според посланик Бейер страната ни дава активен принос в подпомагането на добрия диалог на ЕС с Русия, в реализирането на Черноморската синергия, Източното Партньорство, в политиката спрямо Косово и др. Министър Желева потвърди намерението на България за активен принос спрямо политиката на разширяване на ЕС и изрази благодарност към Шведското председателство, че я е включило в своите приоритети. Посланик Бейер отправи покана към министър Желева да бъде първи гост на предстоящия редовен дипломатически обяд на ръководителите на дипломатически мисии на страните-членки на ЕС в София. Той изрази положително отношение към инициираните от самото встъпване в длъжност на новото правителство реформи и допълни, че е необходима силна политическа воля за поддържане на тяхната устойчивост. Министър Желева подчерта готовността на Българската страна за задълбочено сътрудничество с шведското председателство по темите от европейския дневен ред.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа