Борисов призова за по-голяма дисциплина: Не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл

"Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл. Не сме ви подвеждали, че пандемията е отшумяла. Но към днешна дата смятам, че по никакъв начин не трябва да се паникьосваме, защото освен броя на заразените, се увеличава и броят на излекуваните". Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Борисов бе категоричен, че дори носенето на маски на повечето обществени места остава препоръчително.

 

"Не призовавам за по-строги мерки, а за по-голяма дисциплина. Ако сега започнем да затягаме мерки, това ще внесе паника и много по-голям риск за стопанския ни живот. Трябва просто да свикнем да живеем с това", заяви премиерът Борисов. "Очакваме дълбока рецесия през есента и зимата. Икономиките не могат тръгнат. По-мощните заделят милиарди, но когато затънат, харчат повече", добави той.

Шефът на Александровска болница увери, че страната ни разполага с достатъчни количества от лекарствата, за които се смята, че влияят благоприятно на пациентите с коронавирус. 

„Вирусът е омаломощен. В началото той беше изключително агресивен, с висока вирулентност. В момента тя е намаляла, т.е. тежестта на заболяванията, които предизвиква, имат по-малка сила. Той трябва да се приспособи към нас, приемниците. Т.е. – да не ни убива, за да продължи да съществува”, каза още проф. Ангелов.

По-рано премиерът Борисов участва в заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Основна тема бе Планът за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

"Държавите и хората изпитаха и продължават да изпитват трудности заради коронавируса, цели бизнес сектори в световен план фалират. Благодаря на всички български граждани, които проявяват отговорност, на лекарите, на сестрите и всички на първа линия. Успявахме да задържим смъртността на едни от най-ниските нива и да запазим здравната ни система функционираща и в кондиция. Все още няма лекарски консенсус за въздействието върху коронавируса, няма ваксина и лекарство. Не трябва дадопускаме да се провалим след толкова положени усилия. Вече отпуснахме бизнеса, облекчихме ограниченията, но продължаваме да следим ситуацията отблизо. Никой от нас не иска ново затягане на мерките. Надявам се, че няма да бъдем сами в тази битка, която не е приключила. Нуждаем се от чувството за отговорност на всеки един човек. Призовавам за дисциплина, дезинфекция и дистанция. При най-малката проява на симптом, всеки един трябва да се обърне към лекар", категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

Станете почитател на Класа