Министър Нейков представи екипа си

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков представи официално екипа, с който ще работи през следващите четири години, предаде репортер на БГНЕС.
Министър Нейков представи двамата си заместници – бившият преподавател в НСА доц. Лазар Каменов и бившият изпълнителен директор на БФбаскетбол Иван Ценов. Той представи освен това и своя "съветник" - олимпийската медалистка Евгения Раданова, както и главният секретар Любомир Василев, началникът на кабинета Каролина Зографова и парламентарният секретар Горяна Тодева. Министърът заяви: "Надявам се да работим добре, ще направим програма, която да ни помогне в тези тежки години. Аз обаче съм оптимист и идеалист! Първата ни задача е преструктурирането на агенцията в министерство. В момента буксуваме, но се надявам всичко да бъде утвърдено на утрешното заседание на Министерския съвет. Относно многофункционалната зала, ще трябва да разговарям с главния архитект на София и се надявам до две, две години и половина, да имаме хубав комплекс. НДК е последният мащабен проект, който е строен в България. Новата зала ще има между 12 000 и 16 700 места. Ще се практикуват почти всички спортове, като освен това там ще се провеждат и концерти. Мястото на строежа най-вероятно ще си остане същото, но трябва да помислим и за останалите зали, защото зимата идва. Ще имаме среща с Премиера, на която ще бъдат уточнени всички детайли. Относно тотализатора, не сме имали време да видим как стоят нещата с него, но до един месец ще имаме отговори на всички въпроси. Надявам се освен това да направим една модерна допинг-лаборатория, която да бъде или агенция като в Румъния или да е център. Най-вероятно ще бъде второто. Ние държим връзка с общината по въпроса със спортните площадки, така че да се знае кои ще са към нас, кои към общината, кои към образованието. Относно общините из страната, те си имат бюджет и се управляват на местна основа. Надявам се да има взаимодействие между общините и министерството на физическото възпитание и спорта. Схемата на финансиране на федерациите ще се запази същата и тази година, защото има подписани договори, но ще търсим нова формула. Приоритет обаче ще ни бъдат олимпийските федерации, но без да бъдат пренебрегвани останалите. С новата схема за обработване на фишовете ще има по-голям приход от тотализатора, а освен това ще наблегнем на усвояването на европейски програми за масов спорт, което е тенденция в Европа. Трябва да покажем на родителите, че трябва да накарат децата си да спортуват. Знаете, че младежта отива в образованието. Ние ще трябва да търсим други приходи, защото да чакаме само от държавата е немислимо. Не мога да кажа - имаме 100 милиона и ги даваме. До края на месеца ще обявя още двама души от моя екип, а относно директорите на дирекции ще видим кандидатурите. През месец септември ще проведем треньорска конференция във Варна, на която ще се обсъдят важни неща като ролята на наставниците. В крайна сметка, ако ние подобрим условията на подготовката на състезателите, ако им осигурим всичко, което им трябва, то може да имаме резултати още през 2012 година".
Новият заместник-министър на физическото възпитание и спорта Иван Ценов заяви, че България винаги е била спортна нация и трябва да се работи върху възстановяването на това лице на страната ни.
Ценов, който бе изпълнителен директор на българската федерация по баскетбол преди да приеме новия пост, заяви по време на днешната пресконференцията в Спортната палата: "Благодаря за доверието, което ми се оказва! Спортът вървеше надолу през последните години, а децата много трудно се възпитават в днешните дни да се занимават със спорт. Това е голям предизвикателство за мен. Надявам се с подкрепата на премиера Борисов да върнем репутацията на България като спортна нация. Децата трябва да се възпитават да спортуват. Мое задължение ще бъда и да се грижа за спортуването на хората с увреждания. Доколкото знам досега е направена само една зала за тях и това до този момент стоеше на заден план. Ще бъде трудно, но смятам, че ще имаме успех".
Новият заместник-министър на физическото възпитание и спорта доцент Лазар Каменов заяви, че е оптимист и ще направи всичко по силите си за успехите на българския спорт.
Каменов, който бе преподавател в НСА и член на Управителния съвет на БФ по плувни спортове, ще отговаря за научната приложна дейност в спорта и спортът за високи постижения. Каменов заяви: "Радвам се, че ще бъда в такъв екип! Надявам се да намерим нови пътища в спорта. Знаете, че аз бях преподавател, а смяната на длъжностите за мен лично означава още по-големи отговорности. Най-важното е министър Нейков да бъде спокоен от факта, че ме избра за свой заместник. Аз винаги съм бил оптимист и се надявам да продължа да бъда такъв".

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа