Хванати с допинг – най-нелепите обяснения

По стечение на обстоятелствата изминалите месеци не бяха едни от най-добрите в областта на спорта, но затова пък се нагледах и начетох на всякакви щуротии свързани с допинга. Направих си нещо като самостоятелно проучване, което е без претенции да обобщава проблема, но пък доста се забавлявах.

 

В България се забелязва трайна тенденция на намаляване употребата на забранени стимуланти в сравнение на близкото ни минало. Навремето сме били в Топ 10, а днес сме вече в Топ 20 на света по допинг. Въобще не се впечатлих от факта, че сме на 19-о място в годишния доклад на Световната антидопингова агенция, който обхваща периода до 31 май 2019 г.

 

Да говорим за положителност при положение, че все още сме на върха е нелепо. По-изненадващо е, че положителните проби на италианците са най-много, след това са французите, САЩ, Бразилия. Чак на пето място са руснаците с 82 случая, но точно те бяха наказани, защото ставало дума за държавна политика на допингиране. А в Китай, които са в десетката, за каква политика става дума?

 

И още нещо, което е доста странно – защо само спортистите, но затова ако прочетете материала до край.
Сега – малко за смешните „оправдания“, които те срещат в своя защита. Още по-шокиращо е, когато подобни неловки истории се „търкалят“ и спортистите успешно избягват наказанието. Но – стига с дрънкането и да се разберем заедно.

1. Алберто Контадор (Испания, колоездене)

Алберто Контадор стреля паметно с победа на Англиру в Обиколката ...

По време на победния Тур дьо Франс 2010, испанският мотоциклетист премина положителен тест за кленбутерол. Той обясни наличието на допинг в организма с факта, че в навечерието е ял месо, в което според спортиста е имало забранено вещество.

 

 

2. Тайлър Хамилтън (САЩ, колоездене)

Колоездач призна за употреба на допинг, върна олимпийско злато и ...

Хамилтън може да претендира за първенство по абсурдност на извиненията. През 2004 г. две проби от Хамилтън показват повишено съдържание на червени кръвни клетки, което впоследствие довеждат до неговата дисквалификация и прехвърляне на „златния“ медал от Олимпийските игри в Атина на Вячеслав Йекимов. Ездачът с цялата си сериозност твърдял, че повишеното съдържание на кръвни клетки е следствие от дарението на брат-близнак, който починал в утробата на майка им. Дисквалифицират го.

 

 

3. Раймондас Румхас (Литва, колоездене)

Колоездене | BB-Team

 

 

През 2002 г. на победителя в Тур дьо Франс пробата е положителна. Откриват в колата му цял куп незаконни вещества. Румхас започва да си криви очите и заявява, че това са лекарства за свекърва му в Литва, която лекува всякакви болести – от хрема до хемороиди.

 

 

4. Даниел Плаза (Испания)

Daniel Plaza - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Испанският олимпийски шампион по спортно ходене е хванат на Олимпийските игри през 1996 г. в Атланта да употребява нандролон. Той излиза с обяснението, че стероидът е попаднал в организма му по време на орален секс с бременната му съпруга. Пенсиониран е на 30 години.

 

И накрая – Великобритания отказа да дава проби на WADA на заподозрян в допинг шампион.
Британското антидопингово агентство (UKAD) рязко отказа да дава на WADA каквито и да е проби на Мо Фара, заподозрян в употребата на допинг.

 

Пробите бяха поискани след като бившия треньор на спортиста Алберто Салазар бе хванат в контрабанда с тестостерон. Бившият ръководител на WADA, Крейг Риди, преди да подаде оставката си, заяви, че възнамерява да провери спортистите, които си сътрудничат с треньора и да провери отново техните проби. Във Великобритания исканията на агенцията бяха отказани, пише The Telegraph. От UKAD съобщиха, че няма да прехвърлят проби към WADA за съхранение, тъй като те трябва да се пазят в продължение на 10 години в очакване на пробив в химията.

 

Британският лекоатлет от сомалийски произход Мо Фара е четирикратен олимпийски шампион, шесткратен световен шампион, седемкратен европейски шампион. В Англия той е посветен в рицарство и е награден с ордена на Британската империя. И ето ви едно нелепо предположение – сега навярно всички англичани няма да ги пуснат на Олимпиада? Ама – какви ги говоря.

 

Антон Митов

Станете почитател на Класа