Eлена Йончева към Урсула фон дер Лайен: Осигурете европейски средства за медиите. Независимата журналистика има ключова роля във възстановяването на ЕС от коронавируса

Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, настоя Европейската комисия (ЕК) да разработи специализиран фонд за подкрепа на независимата журналистика. Йончева постави въпроса директно на Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК. Темата беше повдигната в рамките на дебата в пленарна зала по разработването на План за възстановяване на ЕС от последиците от пандемията на коронавируса и предстоящите изменения в Многогодишната финансова рамка на Съюза. Йончева призова фон дер Лайен Европейката комисия не само да осигури необходимите финансови средства за възстановяване на икономиката на ЕС, но и да гарантира, че тази финансова подкрепа ще бъде дадена по начин, който няма да доведе до задълбочаване на икономическите и социални различия между отделните държави-членки.

 

„Слабите икономики не могат да се възстановят с бързината, с която ще го направят по-силните икономики в ЕС. Пътят напред не може да е Европа на две, три или двайсет и седем скорости“, каза Йончева. За да се гарантира справедливо разпределение на новите средства, Йончева поиска ЕК да осигури по-стриктен контрол върху крайните бенефициенти.

„Залогът този път е много голям - от начина, по който ще се усвоят тези средства, ще зависи не само колко бързо ще се възстанови икономиката, но и каква Европа ще оставим на следващото поколение. Този път не можем да си позволим тези средства да отидат в ръцете на олигарси или други бизнес формирования, които се интересуват само от собственото си благополучие и нямат никаква добавена стойност за истинската икономика и обикновените европейски граждани“, коментира Йончева. Именно в контекста на мониторинга върху тези средства Йончева постави отново въпроса за създаването на специален фонд за финансиране на независима журналистика.

 

 

„Медиите трябва да се разглеждат като ключов сектор в процеса на възстановяване - независимата журналистика е основен стълб на правовата държава, а ако няма правова държава, не може да очакваме справедливо и ефективно разпределение на жизнено необходимата за бизнеса и гражданите финансова помощ, която в момента се предоставя от Брюксел. За да се стимулира качествената и независима журналистика, трябва да има достатъчно средства, които да намалят зависимостта на медиите от спорни икономически и политически интереси“.

Припомняме, че Елена Йончева, заедно с група други евродепутати от различни политически семейства, изпратиха още през м. април т.г писмо до Европейската комисия, настоявайки спешно да се заделят средства за медиите и да се подпомогне независимата журналистика. В отговор на тази инициатива еврокомисарят по вътрешния пазар, Тиери Бретон, се ангажира ЕК да започне пилотни проекти за финансиране на медиите. Целта на евродепутатите обаче е да се осигури по-структурирана и по-систематична възможност за финансиране на независимата журналистика.

Станете почитател на Класа