А помните ли как разходката навън беше нещо дребно?

Не е истина колко радост само предизвика вчерашната новина, че отварят парковете и планините за разходки. Сякаш преди два месеца идеята да излезеш някъде на свеж въздух сред зеленина и дървета, докато слънцето те пече, нямаше да е толкова вдъхновяваща.

Но принудителното стоене вкъщи промени доста неща.

Настанилия се в живота ни материализъм, изпълнен с лъскави вещи, даваше на мнозина усещане за успех. Пандемията от COVID-19 обаче успя да преобърне всичко с краката нагоре.

Със сигурност повечето хора никога не са си представяли, че в този живот ще преминат през нещо подобно, от което ще им се наложи да променят коренно някои от навиците си или дори по-лошо - да се съобразяват със забрани, ограничаващи свободата им.

С идването на коронавируса и налагането на противоепидемичните мерки обаче се оказа, че именно тези простички неща, които приемахме за даденост, ни бяха отнети - срещите, пътуванията, близостта.

Сега вероятно всеки усеща тяхната липса и дори малко съжалява, че толкова лековато и дори пренебрежително се е отнасял към това да посети родителите си, например.

И така изведнъж новината една новина за заповед, с която се отменя задължителното носене на предпазни маски и се позволяват разходките сред природата, превърна вчерашния ден в малък празник за толкова много хора. По улиците се разнесе радостта, но онази простичката, която може да се изпита единствено, когато нещо е било отнето.

Щастие като след война - така дори го описа една приятелка.

Колкото по-дълго продължават антиепидемичните мерки, толкова то ще е по-голямо, защото хората ще са започвали да виждат истинската цена на свободата. И нямат търпение да поправят всички онези грешки в миналото, които са допуснали - пренебрегване на приятел в нужда, апатията от презадоволеността или арогантното си поведение в офиса.

Може би сега всеки си дава сметка, че не новата кола или последният модел маркова дамска чанта ще изпълни със смисъл живота. И сигурно точно поради тази причина се появи и COVID-19 - за да ни отдалечи един от друг и да разберем колко важни наистина са дребните неща, които иначе пренебрегваме.

Новото секси кожено яке не може да замени усещането от топлата прегръдка на любим приятел, нали?

За жалост така става в живота - когато коренно объркаме правилната посока, се изпращат точно такива изпитания, които по малко болезнен начин да ни насочат и накарат да осъзнаем грешките си.

Сега човечеството излезе в принудителен отпуск, за да се възстанови, както го прави и Земята.

Твърде е глупаво да се мисли, че меркантилността ще изчезне напълно и след края на пандемията абсолютно всички ще са избрали друг живот. Не, няма да е така, но сега се дава шанс за промяна и изместване на погледа от заливащата ни меркантилност.

Защото тя е тази, която задушава първичните усещания за любов, щастие и радост, без които е навъзможно да съществуваме и в най-луксозната къща на плажа.

Станете почитател на Класа