Ивайло Иванов за лъжите по КПП-тата: Има много безотговорни хора, сякаш не им пука

641 души, посочили, че отиват на работа, нямат трудов договор. Ограниченията са не, за да създават затруднения на хората, а, за да се запази здравето им, посочи главният секретар на МВР

Няма нови правила за пътуване по Великден, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Професионалното ръководство на МВР разясни правилата за пътуване по време на празниците.

Има безотговорно поведение, имам чувството, че на хората не им пука - така Иванов коментира масовото пътуване.

Не пътувайте заради едната софра, защото са четири почивни дни, призова Иванов. И се пошегува, че "разбира, че на някой може да му е омръзнало да гледа жена си всеки ден."

Вътрешното министерство не може да обърне влак, обясни защо няма проверки в БДЖ той.

На този етап няма основание армията да се включи, посочи главният секретар на МВР.

"Премиерът беше ясен, когато каза, че има заповед на министър Ананиев и тя трябва да се спазва. Няма да има нова заповед. Четох какво ли не. Затваряли се областните градове. Вчера се юрнаха всички да пътуват, а къде отиват - не знам", каза в началото на брифинга главният секретар на МВР.

"На сила можеш да вземеш, а не да дадеш. Областните градове се напускат, ако имате основателна причина. Повечето предприятия няма да работят, затова мерките за напускане на областни градове ще отпаднат. Хората ще трябва да се приберат", допълни той.

"От направените на случаен принцип проверки на декларации, е установено, че 641 лица, които са посочили, че отиват на работа, въобще не притежават договори за такъв вид дейност. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а са регистрирани в бюрата за безработни. Полицаите на тези КПП-та са там с една цел - да запазят здравето на хората. Те не са там за подигравка, а не да ги лъжем. Още в началото заявихме, че ще бъде извършена проверка. Не се опитвайте да заблудите никого. Заблуждавате само себе си. Останете си вкъщи", каза главният секретар на МВР.

Ще охраняваме близо 4 000 православни храма при засилено полицейското присъствие, каза на брифинга директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски.

Той обясни колко са КПП-тата на входовете и изходите на областните центрове.
„Заедно с населените места Банско и Паничарево те са общо на брой 215. Ще усилим дежурните служители, които ще работят на тези пунктове така, че да не допуснем безцелно или неаргументирано движение на хора и автомобили в различни посоки на страната. Ще засилим този контрол така, че чрез проверки на декларации да преустановим случаите на хора, които нямат неотложна необходимост да пътуват от една до друга точка“, посочи Терзийски.

СДВР има ангажимент да охранява прилежащите около храмовете територии, като организацията вътре в самите храмове е ангажимент на църквата. При искане на свещениците и църковните служители, можем да окажем съдействие и вътре в храма, посочи директорът на СДВР ст. Комисар Георги Хаджиев.
Той информира, че е проведена среща с представители на Светия Синод и са обсъдени мерки по осигуряване на обществения ред и безопасността на гражданите. "Пред по-големите храмове ще бъдат изградени КПП, на които колегите ще отделят потоците от граждани и да се опитаме гражданите да бъдат на разстояние на 2 метра", добави той.

След вчерашно решение на Столична община, към момента във „Факултета“ има 23 изградени КПП и 5 във „Филиповци“.

В брифинга на "Дондуков" 1 участваха главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

 

 

Станете почитател на Класа