Какви ще са мерките за Великден в Бачковския манастир?

По традиция, на Велики четвъртък в Бачковския манастир започва боядисването на великденските яйца. И тази година светата обител се подготвя да посрещне вярващите на най -светлия християнски празник. Заради извънредното положение в манастира очакват по-малко хора, предприемат се и мерки за сигурност както за всички монаси, така и за хората, които ще дойдат тук.

Епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир коментира, че тази година празниците ще преминат под знака на карантината, която е обявена и която Светият синод подкрепи с няколко свои окръжни писма, така че да бъде предпазен българският народ и същевременно храмовете да останат отворени. Това е едно велико достояние за всички нас, тъй като храмът подкрепя хората, той дава сила на хората и когато храмът е отворен, сърцата, душите ни са отворени, страхът става по-малко и всички тези депресии, от които всички се плашим, ще бъдат по-малко, допълни той. Епископ Сионий призова, който има сили, да отиде в храма, който има мъдростта и желанието - да си остане у дома и там да празнува празниците. Но които отидат в храма, са задължени да спазват изискванията - носенето на маски, дезинфектанти, внимание и отстояние един от друг.

Епископ Сионий обясни, че според традицията в обителта се боядисват толкова яйца, колкото е годината - следователно ще бъдат боядисани 2020 яйца. А тези, които са получили като дарение, ще раздадат на социално слаби хора.

Станете почитател на Класа