Носете маски, когато сте сред хора

От китайския опит мога да кажа, че има две основни групи хора, които трябва задължително да пазим. Първата група са всички лекари, медицински сестри, санитари и изобщо всички медицински работници. Във втората група попада всеки с тежка двойна бронхопневмония и той трябва да бъде задължително изследван. Това сподели в ефира на Нова телевизия директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев .

 

,,Не мога да се съглася с мнението, че маските не пазят. Маските, които се правят от плат в домашни условия също помагат, но най-добрите маски са хирургическите и тези с филтър N95. Така че маските определено пазят и призовавам всички да носят маска, когато излизат сред други хора'', апелира проф. Кантарджиев.

,,Трябва да имаме предвид, че заплахите са постоянни. Сега говорим за коронавирус, но не трябва да забравяме, че има още морбили и детски паралич, така че е хубаво нищо да не бъде пропускано покрай пандемията с коронавируса. Ето защо е важно как биват обслужвани бременните жени и при какви условия се ваксинират децата по кабинетите'', коментира здравният експерт.

По отношение на т.нар. генетични тестове проф. Тодор Кантарджиев посочи, че те показват с точност до 95% дали даден човек е инфектиран с COVID-19.

,,На практика няма лоши тестове. Лошо е когато започнат да се преекспонират нещата'', подчерта той.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести припомни, че децата и младите хора са сравнително най-защитени от заразяване с коронавирус.

Станете почитател на Класа