Без нови случаи на болни от коронавирус у нас

 

Няма нови положителни проби за коронавирус в България, стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за COVID-19 тази сутрин.

Това означава, че потвърдените случаи в страната остават 81, колкото бяха в края на вчерашния ден.

Същевременно проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че екипите на Военномедицинска академия (ВМА) от снощи вече разполагат със защитно облекло за многократна употреба.

По думите му първото впечатление от облеклото е добро, тъй като костюмите са "леки, здрави и с дишаща мембрана". Те издържат на 50 цикъла пране.

Проф. Мутафчийски разкри, че има готовност лаборатории за изследване на COVID-19 да се разкрият в Пловдив, Бургас и Плевен.

Ръководителят на Националния оперативен щаб определи като радващо и това, че очевидно има мобилизация сред обществото и са ограничени "безцелните ходения по улиците". По думите му взетите мерки са навременни и адекватни. Той даде пример и с Китай, където новите заразени са само 13, благодарение на рестрикциите.

От щаба информираха, че бременните жени са по-чувствителни към респираторни заболявания и по-податливи към заразяване с новия коронавирус. Няма доказателства вирусът да се предава по време на бременност или кърмене.

В световен мащаб за 24 часа болните са се увеличили със 7900 души, а потвърдените до момента случаи са минали 200 хиляди.

 

Webcafe

 

Станете почитател на Класа