Как работата от вкъщи да не се окаже истинско бедствие

 

На все повече хора напоследък им се налага да работят от вкъщи. На всички ви е ясно защо, просто не искаме за пореден път да казваме омразната дума с "к".

На хората с професии, които не могат да си позволят т. нар. "домашен офис", може това да изглежда като привилегия и благословия.

В действителност обаче работата от вкъщи може да се окаже истинско предизвикателство.

Дотолкова, че да има риск в края на седмицата работещият да се озове заобиколен от купчини трохи, мръсен и леко депресиран заради социалната изолация. Да, звучи малко преувеличено, но това са аспекти, на които често се обръща внимание, когато става дума за съвети от работа от вкъщи.

Освен личната хигиена - както физическа, така и психическа, други важни препоръки са в посока на това как да бъдете продуктивни и наистина да свършите работата си. В което има смисъл - когато работите от вкъщи, също трябва да дадете приоритет на това, за което ви се плаща, както го правите и в офиса.

Ето защо събрахме най-важните съвети за всеки, който ще работи от вкъщи, за да може и работата да върви, и човекът да се чувства добре:

Приведете дома си в ред

Заради нагласата "вкъщи съм и мога да го свърша, когато си искам" е много лесно да се подхлъзнете и да се окажете в пълна бъркотия. Затова приведете къщата в ред преди да започнете да работите.

Струва си да си осигурите обстановка, в която да се чувствате добре по време на работния процес. Струпването на съдове в мивката, неоправеното легло и разпилени навсякъде вещи само ще ви дразнят през целия ден и ще сте по-малко продуктивни.

А когато държите подредено, това ви осигурява усещането, че държите всичко под контрол.

Излезте за разходка или джогинг

Задържането вкъщи предразполага към ленивост. Затова за тонус, преди да започнете със служебните ангажименти, може да се поупражнявате. Времето, за което стигате до офиса, е достатъчно, за да излезете за джогинг. Ако имате крос тренажор, това е чудесно, но с оглед на това, че цял ден ще сте вкъщи, най-добре потичайте на въздух.

Раздвижването ще ви даде енергия, а и ще ви вкара в банята, искате или не. Което ни подсеща за следващия проблем при работа от вкъщи - занемаряването на хигиената.

Взимайте душ редовно и сменяйте дрехите си

Не се обиждайте на тази забележка. Знаем, че го правите редовно. Но знаем и че е много възможно да останете целия ден в леглото по пижама и в 3 следобед да си дадете сметка, че сте пропуснали няколко от задължителните хигиенни процедури.

Не става въпрос да си правите невероятни прически или да слагате дънки. Просто душ и обличане на нещо, различно от пижама, помагат много. Най-малкото, ще сте по-симпатични сами на себе си, ако не стоите с мазна коса цяла седмица, понеже никой няма да ви види. А и да сядате с пижамата там, където сте сядали и с дънките си от метрото (да речем на дивана), не е много разумно.

Тези дребни правила са важни, за да не ви сполети гадното усещане, че не се харесвате още на втория ден "хоум офис".

Обособете си работно кътче и изгонете всички

Не работете от леглото! Това е едно от най-важните правила, почти толкова, колкото и това с пижамата. Намерете работно кътче. Дали ще е малката масичка в хола, плота на който готвите или просто ще се скриете в някоя стая, но трябва да си обособите свое "работно място", различно от леглото. Освен това не е полезно и стимулиращо да се мъкнете из цялата къща с лаптопа. В офиса не го правите, нали?

А там, където решите, че е вашето място, си остава запазено за вас. На всички вкъщи - съпрузи, роднини, съквартиранти, обяснете правилата, че седнете ли там, никой не трябва да ви закача. Всеки разумен възрастен човек ще разбере нуждата от единение, когато става дума за работа.

Ако ситуацията обаче е такава, че докато работите вкъщи, се налага да "гледате" и деца, уви, нямаме полезни съвети. Просто ви пожелаваме да имате стая, в която да можете да се заключите. И силни звукоизолиращи слушалки. (А ако децата са болни, по-добре си вземете болничен, иначе лъжете себе си, че се грижите за тях, и шефа - че работите.)

Пуснете си нещо за фон

Дали ще е подкаст, телевизия или радио, ползвайте всичко, което не отвлича вниманието ви, но ви кара да се чувствате част от света и не толкова самотни.

Тишината вкъщи може да ви се струва добра предпоставка да се концентрирате, но тя може да подейства и потискащо. В този случай една новинарска емисия или сутрешен блок би могла да подейства ободряващо.

Това важи особено когато комуникацията с колегите става в чата, а не по телефон. Затова, класическа музика или хеви метъл, няма значение, просто си пуснете нещо, което да нарушава тишината, но и да не ви разсейва.

Обядвайте!

Не случайно това е в заповедна форма. Просто обядът е важен, за да избегнете тъпченето със снаксове, чипсове, вафли и всякакви неща, които ви залъгват, че не сте гладни, но не са истинска храна.

Ако все пак имате нужда да ядете нещо преди и след обяда, още от предния ден се запасете с нещо по-здравословно. Като се има предвид, че не сте направили сигурно и 2000 крачки, е добре да се ограничите с храните в този период.

И задължително вземете обедната си почивка. Освен това, ако имате фиксирана такава, хапнете и ползвайте оставащото време да отскочите до магазина, например. Ще ви се отрази освежаващо.

Важно за обеда е да сте го помислили от предишния ден. Ако нямате нещо вкусно под ръка, е много по-лесно да махнете с ръка и цял ден "да обядвате" солети.

Общувайте с колегите (умерено!)

Вярно, че може с дни да не сте виждали хора, но това не означава да залеете колегите си в чата или по телефона с всички лафове, които са ви хрумнали по време на изолацията.

Ако имате гениални идеи, които искате да споделите, ще ви е полезно да си говорите с близките преди или след работа. А като не виждате как реагират колегите на шегите ви, рискувате да ви сметнат за досаден.

Освен това постоянното четене в чата разсейва и вас, и колегите ви.

Създайте си план и обособете края на работния ден

Това, че работите вкъщи и сте поседнали удобно, не означава да останете "още малко" след като работният ден приключи. Много е лесно да се изкушите да отметнете още малко работа и за утре, утре за вдругиден и така до безкрай. Или пък да се разсейвате. Затова работете концентрирано и по план през деня, за да сте готови, когато се очаква. Сами ще се убедите, че ако спазвате това, ще имате време да се разведрите след работа.

Ако при работа от 9 до 18 ч. се забавяте след това още час-два, това убива целия ви ден.

Направете планове за вечерта, за да знаете какво да правите със себе си, след като денят свърши. Ако сте вкъщи, за да избегнете вирусна епидемия, планът ви за вечерта може да е съвсем прост - като приготвяне на вечеря. Но е важно да го има. Това е достатъчно, за да ви държи в кондиция и да ви накара да станете навреме от лаптопа.

Това е в най-обши линии всичко, което би могло да ви бъде полезно, за да оцелеете по време на работата вкъщи. Повечето неща са изпитани (включително това с децата), така че можете да сте сигурни, че работят.

 

Webcafe

Станете почитател на Класа