Минко Герджиков: Най-важно е да запазим темпото, което зададе Бойко Борисов

Най-важното е да запазим темпото, което зададе Бойко Борисов като кмет. Това каза Минко Герджиков, който беше избран за изпълняващ длъжността кмет на София, цитиран от Агенция “Фокус”. Герджиков обясни, че длъжността зам.-кмет по финансите на София го удовлетворява и изрази надежда, че ще бъде полезен и на следващия кмет на столицата.
„Трябва да открием още 8 детски градини, още спортни площадки. Имаме амбиция метрото от „Младост” до „Люлин” да тръгне на 1 септември. Нашата надежда е, че 60% от хората ще ползват метрото и това ще намали трафика с 10%. Подготвени са и 74 проекта за финансиране по европейските програми като моята амбиция е така да подготвим бюджета на общината, че да получим европейско финансиране, което да компенсира по-малкото получени средства от някои данъци”, каза Герджиков.
Той обясни, че най-важен е търгът за завода за боклук, който трябва да се проведе в началото на септември, трябва да се изберат и фирми, които да почистват София. „Трябва да направим конкурс за изграждането на метрото от Надлез „Надежда” до „Люлин”. През лятото е напрегнат период при ремонта на училища и детски градини”, каза още той. Герджиков каза, че контролира изграждането на метрото и вече се правят пробни пътувания по линията от МС до Националния стадион. „ официалното откриване на тази част от метрото ще бъде на 17 септември”, подчерта временния кмет на София.
Той определи като правилна политиката за връщане на 50% от данъците в София, както обеща министър-председателят. „Съгласен съм, че трябва да помагаме на останалите градове. Но ако продължаваме да даваме 80% от данъците си, то ние няма да стимулираме другите градове да кандидатстват по европейските програми и ще чакат на готовите софийски пари”, каза той.

/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа