Св. мъченик Александър презвитер

Памет на светия мъченик Александър

 

Свети Александър се прославил като мъченик по време на едно от езическите гонения* срещу християните. Сред тъмата на езическото нечестие той просиял като светозарна звезда със своето благочестие.

* Това гонение било започнато от Максимиан Галерий, зет на император Диоклетиан и негов наследник от 305 до 315 година. Гонението започнало при Диоклетиан през 303 година.

Изобличавайки безумието на идолослужителите и проповядвайки християнската вяра, той обърнал към Христа и кръстил много езичници в град Пидна.*

 

Резултат с изображение за „Св. мъченик Александър презвитер“

 

* Пидна (Пинда) - несъщесвуващ днес град, намиращ се в римската провинция Македония при  Термиакския залив.

С тези свои действия предизвикал срещу себе си гнева на идолопоклонниците. Те ненавиждали неговото дръзновение и не можели да понесат силата на боговдъхновените му слова, затова го нападнали и завързали, след което го подложили на жестоки и безпощадни мъчения. С тях искали да го принудят да принесе жертви на идолите, но като по никакъв начин не успели да го склонят към това, го осъдили да бъде посечен с меч.

С благодарствена молитва към Бога светият мъченик склонил главата си под меча и така предал святата си душа в ръцете на Господа.

Станете почитател на Класа