Грипна пандемия и Свето Причастие

Възможно ли е тялото и кръвта на нашия Господ и Бог да заразят нашето тяло и кръв ? Възможно ли е ежедневния от две хилядолетия живот да бъде съсипан от рационалната и студената плиткоумност на съвременната епоха? Вярващите от векове се причастяват, както здравите, така и болните, от една и съща Света Чаша с една и съща лъжичка, която никога не дезинфекцираме, и никога болест не ни е достигала. Онези, които не вярват във Възкресението Господне, онези, които се подиграват с Неговото раждане от Дева Мария, онези, които отричат ​​благоуханието на светите мощи, онези, които презират святостта и благоговението, онези, които действат срещу нашата Църква, онези, които се стремят да премахнат дори и най-малката следа от вяра от душите ни, естествено е те да се опитат да се възползват от тази възможност да атакуват и обиждат Св.Тайни на Божествената Евхаристия. Добре е нашето прозорливо духовенство, като разсъждава, да насърчава вярващите, че няма духовни пречки за възможно най-често причастяване с Божествените св.Тайни.

 

Мнение на митрополит Николай Месогейски, един духовник работил за НАСА и написал докторат по хемодинамика.

Братя,


Нашата Църква в продължение на две хилядолетия предава благодатта на своите Свети Тайнства по добре познатия, и толкова човечен и в същото време благословен начин, за „оздравяване и изцеление на тялото и душата“.

Възможно ли е Светото Причастие да е причина за заболяване или да причини дори най-малки щети?

Възможно ли е тялото и кръвта на нашия Господ и Бог да заразят нашето тяло и кръв ?
Възможно ли е ежедневния от две хилядолетия живот да бъде съсипан от рационалната и студената плиткоумност на съвременната епоха?

Вярващите от векове се причастяват, както здравите, така и болните, от една и съща Света Чаша с една и съща лъжичка, която никога не дезинфекцираме, и никога болест не ни е достигала.


Свещениците в болниците, дори и тези в инфекциозни клиники и отделения, причастяват верните и впоследствие самите те употребяват с благочестие остатъците от същото това Божествено Причастие и независимо от всичко, тези свещеници продължават да живеят дълги години и без да се разболеят.

Светото Причастие е най-свещеното нещо, което Църквата и хората имат, най-великият лек на душата и тялото.

Това е учението и опитът на нашата Църква.

Онези, които не вярват във Възкресението Господне, онези, които се подиграват с Неговото раждане от Дева Мария, онези, които отричат ​​благоуханието на светите мощи, онези, които презират святостта и благоговението, онези, които действат срещу нашата Църква, онези, които се стремят да премахнат дори и най-малката следа от вяра от душите ни, естествено е те да се опитат да се възползват от тази възможност да атакуват и обиждат Св.Тайни на Божествената Евхаристия.

Фактът, че предпазливите англикани и католици са решили да преустановят даването на божествени дарове (и за хляб, и за вино), не показва, както твърдят някои, тяхното благоразумие, внимание и свобода, а по-скоро този факт показва огромното им разстояние и разделение от нашата Света Църква, която е евхаристийна както в богословието, така и в живота.


За съжаление, големият проблем не е грипният вирус - както твърдят медиите - нито глобалният панически вирус - както твърдят медицинските асоциации, - а вирусът на омаловажаването и микробът на маловерието.

А най-добрата ваксина за всичко това е честото ни „с чиста съвест“ и „без осъждане“ участие в Божествените св.Тайнства.

Добре е нашето прозорливо духовенство, като разсъждава, да насърчава вярващите, че няма духовни пречки за възможно най-често причастяване с Божествените св.Тайни.

 

 

Месогейски митрополит Николай

Станете почитател на Класа