NORAD следи шейната на Дядо Коледа

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване NORAD отново следи движението на шейната на Дядо Коледа над света, докато той спира с елените си пред всеки дом, за да остави подаръци.

 

В коледната нощ той владее пространство-времето и удължава всеки миг дотолкова, че в часовете до сутринта да може да посети всеки от милионите домове, където го очакват. Така успява да посети 390 хиляди домове всяка минута, което прави над 6000 в секунда.

 

Дядо Коледа, чието пътуване започна от Тихия океан, навлезе във въздушното пространство на България около 22:00 ч. В българското Ръководство на въздушното движение също следят шейната и осигуряват въздушен коридор за безпроблемния й полет над страната ни.

 

Най-лобознателните могат да проследят пътя й на сайта на NORAD. Правят го милиони хора от над 200 държави.


Традицията NORAD да следи шейната на Дядо Коледа датира от 1955 г. Тогава магазин в Колорадо Спрингс допуска печатна грешка в телефонния номер на "Северния полюс" при публикуването на реклама във вестник. Оказва се, че сгрешеният номер е в центъра на въздушното командване. И понеже първият, който се обажда в търсене на "Северния полюс", е малко момиченце, директорът на командния център решава да спаси коледния дух, вместо да разкрие грешката, той уверява момиченцето, че Дядо Коледа е на път. Следва лавина от подобни обаждания и военновъздушните сили заедно с учените от NASA приемат като своя мисия да бдят над безопасното движение на Дядо Коледа.


През тази година над 1500 доброволци отговарят на телефонните обаждания на деца и на техните родители, които искат да знаят къде се намира шейната. А щом тя наближи въздушното пространство на САЩ, Федералното управление на гражданската авиация ще издаде официално разрешение тя да прелети над страната. Обикновено по този повод американският министър на транспорта прави официално изявление.


Ориентирът, който следи екипът на NORAD, е... червеният нос на елена Рудолф.

Станете почитател на Класа