Обновяват пет манастира с европари

Обновяват пет манастира с евросредства, съобщиха от МРРБ. Това са Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският манастир.


Очаква се с реставрирани стенописи, манастирски работилници и туристически атракции духовните средища да привличат повече посетители.


И петте манастира са обявени за паметници на културата - Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският.


Очаква се възстановяването и на три черкви по тази европрограма. Предвижда се сградите им да бъдат ремонтирани, районите да са облагородени. Ще бъде построен и туристически център във втория по големина български манастир - "Успение Богородично" край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с проект "Бачковски - Православна Света Обител и духовна поклонническа дестинация" на стойност малко над 1,2 млн. лв.


Проектът е по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Така ще бъдат създадени нови възможности за поклоннически туризъм в един от най-обичаните и посещавани български манастири.


В процес на разглеждане е проектът на още един забележителен паметник на културата от национално значение - Троянския манастир "Успение Богородично". Там е необходимо да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната черква в него. Към проекта ще бъде добавена и концепция за туристически продукт.


Троянският манастир "Успение Богородично" е не само най-големият старопланински манастир, но и трето по големина духовно средище в България. Основан е в началото на 17 в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица. Според легендата, самата икона е поискала да остане на това място, където монасите са пренощували.


В действащият девически манастир "Рождество Богородично" край Килифарево се предвижда да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица.


В културната история на България Килифаревският манастир "Рождество Богородично" заема особено важно място. Основан е между 1348 - 1350 г. от Теодосий Търновски с подкрепата на Цар Иван-Александър и бързо се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. В наши дни манастирът е обявен за културен паметник, счита се за един от шедьоврите на Българското Възраждане.


Плаковският манастир "Св. пророк Илия" край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и на централния храм. Според проекта се предвиждат основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Заданието в момента се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник.


Там през 1835 г. е организирана Велчовата завера, като един от водачите е бил бившият игумен на манастира отец Сергий.


Плаковският манастир е основан по време на Втората българска държава. Не след дълго е бил разрушен. Около 1450 г. е възстановен отново. По-късно многократно е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил през 1949 година.


Въпреки това манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф. Величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Кольо Фичето.


В края на ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Столична община "Кремиковски манастир - духовният център на Софийската Света гора". В светата обител ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв.


Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековната черква "Свети Георги" в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района.


В Северно манастирско крило се предвижда да има информационен център "Софийска Света гора", музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария.


Предвижда се там да бъдат отворени и специални манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в района плодове.


Според проектите ще има организирани ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. С беседи по вероучение, музика и изкуство, деца и младежи ще бъдат запознавани с християнската вяра, както и ще продължат безплатните летни лагери.


Предвижда се улеснен достъп за хора с увреждания до манастира, археологическите разкопки и музея. Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е обявен за национален паметник на културата.


В края на месец ноември беше одобрено и финансиране за консервация и реставрация на фасадата на катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас. Той е в самия център на морския град.


Още две православни черкви кандидатстват с проекти за обновяване. Това са храмовете "Св. Димитър" и "Св. Панталеймон" в област Видин. Към черквата "Св. Димитър" е планирано и изграждането на музей.


В предишния период по Оперативна програма "Регионално развитие" беше върнат блясъка на черквата "Св. Георги" в село Арбанаси. Беше ремонтиран покривът, укрепени бяха стените и сводът на храма и беше направен дренаж. Реставрирани бяха 180 кв. м стенописи и този храм бе включен в туристическия маршрут в историческия резерват.


Освен средствата по ОПРР, за възстановяване на православни храмове се очаква да бъдат включени и 4,4 млн. лв. по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество.


По програма Интеррег Румъния - България 2014-2020 се извършва реставрация на черквите "Св. Петка" и "Св. Георги" в Русе. Обновяването им е част от проекта "Християнско наследство по културния коридор Русе-Гюргево" на стойност над 3 млн. лв.


Предвижда се да бъде направен основен ремонт на двете черкви и създаване на туристически маршрути. Черквата "Св. Петка" в Русе е паметник на културата, като архитектурният проект на храма е първият успешен опит за копиране на Кръглата черква в старата българска столица Преслав.


Черквата "Св. Георги" в Русе е построена в около 1840 г., след като съществуващата преди това дървена постройка е изгорена по време на руско-турската война в началото на 19-ти век.


По програма ИНТЕРРЕГ-ИПП България - Македония 2014-2020 г. са отделени 440 хил. лв. за ремонта на средновековната черква "Свети Архангел Михаил" в град Рила. Само частична частична реконструкция на стенописите има там. Тази черква е в регистъра на Министерството на културата за недвижимите културни ценности от национално значение и е една от малкото добре запазени на Балканите, датирани от 12 век.


По същата програма, но за Сърбия са отделени над 600 хил. лв. за реставриране и консервиране на руините на черквата "Света Богородица" в село Осиковица, община Правец. Археологическият обект е на 8 км. южно от село Осиковица. Черквата е датирана от ХIV век и е изградена върху руини на по-ранна сграда и древно култово място. Обявена е за архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието.

Станете почитател на Класа