Държавата ни стана „неизвестен извършител“

Какъв е смисълът от закони и наредби, щом изпълнението и спазването им са поверени в ръцете на „неизвестен извършител“?

Какво искам да кажа ли? Този, който се грижи за спазването, е винаги „неизвестен“, когато става дума за настъпване интересите на големите играчи, обвързаните политически, престъпниците с дебелите връзки… сещаш се. В този случай удобно се размиват всички отговорности и всеки намира за необходимо да ни каже, че „това не му е работа“. И, ако на някой все пак му е, той така се е окопал, че и с багер не могат да го изкарат. Или пък закъснели проверки, удобно забавени, показват, че всичко е законно, точно, в норма и нищо страшно няма…

Правейки това, те очевидно съдействат за продължаване на престъпната практика и се превръщат в съучастници, извършващи престъпна дейност. И понеже да са „неизвестни“ им е номерът в живота, ето как се превръщат в „неизвестен извършител“. Държавният орган извършва престъпление срещу теб, но отговорността е така размита, че си остава „неизвестен извършител“. 

Носят се заплахи, че който гори гуми, ще бъде здраво санкциониран, че може би дори пращан в затвора. И, да – правилно предполагате, че „жертвите“ на тази справедливост ще са 99,9999% бедни, необразовани и беззащитни хора и 0,0001% фалшиви герои, фирми с несъществуващи и неоткриваеми собственици и подобни фантоми. Да… 100% обикновените бедняци ще изядат дървото.

 

През това време бизнесмените с политически гръб ще внасят вагони с по 800 тона боклук за горене. Този беше хванат. Но от италианската полиция. Затвори очи и се опитай да си представиш какво се случва с тази влакова композиция, веднъж стигнала до България. Кой и как я проверява? Кой се осмелява, разбирайки чия е, да я спре, санкционира, да потърси отговорност от собственика, от горящия 800 тона боклук? М? Представили си? Щото, най-вероятно Киро Кимбеца от Фарфъково ще отнесе и глоба, и присъда за четирите изгорени гуми. 

Тези 800 тона бяха спрени (пак подчертавам: в Италия). Колко други не са били спрени? Колко други тепърва няма да бъдат спирани? Наркокартелите отказват ли се от бизнеса, ако им заловят един влак или кораб? Не мисля. 

В България дори заловените в прегрешение отричат до последно и протакат делата. Знаят, че все някъде могат да пробият с подкуп, вместо с глоба или много по-страшното!—спазване на правилата… (ужас!)

Виждаме, че: „Компаниите веднага признаха обвиненията и се съгласиха на споразумение“. 

Да… защото знаят, че са в нарушение. Знаят, че държавата ще впрегне цялата си машина, за да го докаже, а всяка една държава МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ, стига да иска. Те знаят, че германската държава ИСКА. И ще го направи. И знаят, че ще им се види тесен светът. Затова признават и правят споразумение. 

Докато картелите в България… О, Боже, защо въобще да похващам и тази тема! То не са ли при горивата, телекомуникациите, застраховките, банките, толпофик… щях да напиша Топлофикация, ама се сетих, че там пък си е чист монопол, та не им трябва картел. 

И…? За какво са ни закони и наредби? 

„Междувременно бившият съдия и член на Софийската адвокатска колегия Стоян Мадин подаде сигнал до главния прокурор с искане за започване на досъдебно производство за състоянието на въздуха в столицата. Според него прокуратурата трябва да провери дали данните за състоянието на въздуха в София са верни, кои са длъжностните лица, отговарящи за чистотата на въздуха и какви мерки са взели, както и дали има укриване на информация, разпространяване на неверни данни и бездействие от страна на отговорните местни и държавни власти“, ни съобщава Свободна Европа. Мадин дори е цитирал членове от Наказателния кодекс. Вие… чудя се как да ви питам: вие оптимисти ли сте по въпроса? Очаквате ли да бъдат намерени „отговорни“? дори не се хабя да питам: очаквате ли санкции? Просто питам дали ще се намери кой е отговорен. Или все още отговорността ще бъде мистерия по-голяма от строежа на пирамидите? 

И…? За какво са ни закони и наредби? И най-добрите да имаме, щом няма кой да се грижи за тях, ние сме просто племе в джунглата и се оправят само ония, които познават големия вожд.

Станете почитател на Класа