Станислав Боваларски: Стар приятел закъса, децата му го зарязаха

  •      Като човек патил и препатил, обиколил много свят,  искам да разкажа една история, срам за днешните млади и не съвсем млади хора.
  • Имам приятел на достолепна възраст – наближава 90 години. Човек с много богата биография, дипломат от социалистическо време. Нашумял автор на книги, които вече са станали бестселъри,.  Обществото го уважава и цени.
  • В брака не му потръгна, не знам защо. Раздели се с жена си много отдавна, завъди разни приятелки. Коя по-лоша, коя – по-добра.    И винаги с по двайсетина години по-млади от него. Не искам да ги обсъждам, не ми е това целта. Имаше и някаква журналистка, която се подвизаваше по разни печатни медии, ама не знам какво се случи с нея. Бяха хубава двойка, в някакъв централен вестник заедно работеха, защото моят приятел завърши кариерата си като журналист, не като дипломат от кариерата. И в момента той е е при негова приятелка, доста по-млада от него, която го гледа добре. Живеят в нейно жилище. И в това няма нищо лошо, макар че моят приятел си има голям апартамент на централно място в София.
  • Ужасното е, че този почтен човек в момента е изоставен от  потомците си по кръв. . Срещаме се понякога на кафе с него и го виждам унил и мрачен. Много е отслабнал напоследък. Изглежда не се храни добре този човек. Знам, че материално не е зле.  Не е нормално да губи така прогресивно килограми. Аз се притеснявам и за друго – той изкара тежка операция  на стомаха. По-младата му приятелка бе до него.  Нощуваше  в болницата, чакаше да го извадят от операционната, носеше торти и баници на медицинския персонал. И благодарение на добрите лекари и на така наречената си нежна половинка той се съвзе. Як корен има този човек. Но както всички знаем, голямото отслабване е знак, че в организма нещо работи в негативна посока. Ракът е коварна болест, може пак да се е събудил в тялото на моя приятел. Много е важно за него да постъпи в болница и да се изследва, така поне мисля аз, защото също изкарах тежка болест. Но децата ми мен не ме изоставиха. И жена ми беше до мен. Не знам защо моят приятел не иска да се прегледа.  Не вярвам приятелката му да не настоява за това – тя го цени, грижи се за него, доколкото силите и позволяват. Чудно ми е обаче защо децата му и внуците му не се погрижат за него, след като той им остави много стабилно наследство! До голямо степен той е причината и за доброто им образование. Пък и са от една кръв хора, нали така? . Не им прави впечатление, че моят приятел ходи неугледен, мръсен, а хората, с които се вижда всекидневно, усещаме и много неприятна миризма да се носи от него. Всички го коментират и се чудят какво става. Перилни препарати дал Господ, не е проблем човекът да бъде изпран и изгладен. Не е проблем и да бъде изкъпан, защото живее в центъра на София, парно има, топла вода – колкото щеш! Аз се познавам със Стоянка Мутафова, дано оцелее, милата. Та тя блести от чистота. И вероятно досегът с водата я поддържа жива.
  • Искам да споделя нещо много важно – грижата за старите родители трябва да бъде поета от децата. И в българските народни приказки това е разказано много добре. И в чуждия фолклорен епос е така. Ако зарежеш баща и майка – и теб ще те зарежат на стари години. Няма да има кой една чаша водица да ти поднесе.
  • Боже, дано тия негови деца и внуци   разберат, че така не бива.   Една чорбичка да му сготвят  и да му я занесат там, където живее.  Един чифт бельо да му купят . Дипломат е това, познат на половин България! И не само на България, него го тачат и отвъд океана. Министри и президенти са го приемали. Бил е на голяма почит човекът.  Разказвам я тази история, за да бъде прочетена и младите да се сетят за народните приказки, където  деца и внуци се грижат винаги за старите хора. Днес е модерно да оставяш възрастния човек в луксозен старчески дом. И там той си отива за броени дни.  Ужас!  Какво ли го чака моят приятел....
  •  

Станете почитател на Класа