Спешни здравни реформи поискаха синдикатите

Най-малко четири спешни мерки трябва да бъдат взети в областта на здравеопазването. Това каза за “Класа“ президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Според него трябва да се намери начин един милион здравно неосигурени да плащат за здравеопазване. Според синдикалния лидер е задължително парите на касата да се харчат за здравни услуги, а не за ремонти на болници, каквато е практиката. Третата необходима мярка е да бъде намален броят на болниците – в Белгия например те са 63, а у нас - 460. Четвъртата необходима мярка е въвеждането на здравните карти, където да се изписва всичко, свързано с лечението на пациента и да не се допускат фалшификации за източване на средства.
„Системата е в криза. Можем да очакваме, че заделените пари няма да стигнат, прогнозирам криза в големите болници“, каза пред „Класа“ лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.
В лекарствения списък има продукти, които по-богати държави не са си позволили, коментира шефът на НЗОК д-р Румяна Тодорова пред БНР. Изработването на списъка стана набързо и за това се допуснаха грешки, а в медицината трябва да се действа много внимателно. Всяко нововъведение трябва да бъде тествано, защото бумерангът е жесток, допълни тя.

Станете почитател на Класа