Четирите най-вероятни причини за гибел на човечеството

Заплахата за унищожение на земната цивилизация продължава да човърка умовете, както в Русия, така и на Запад. Докато учените от различните страни спорят помежду си за сценариите на края на света, нито една международна организация и нито една държава на света така и не е започнала системно да се занимава със сигурността на цивилизацията като такава. Но човечеството винаги ще има най-малкото един път към спасение.

 

 

Британската агенция Blueclaw състави списък с потенциалните катастрофи, които могат да унищожат живота на Земята. В основата на своята работа експертите са заложили на компилация на данни от 50 различни източници. За какви именно катастрофи става дума?

Заплахата от глобалното затопляне

Според данни на Междуправителствена група експерти по изменение на климата (IPCC), към 2055 година глобалната температура може да се повиши с два градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Ако планетата продължава да се нагрява при настоящите темпове, както и днес, то след 2136 година температурата на земята ще се повиши до критично за човечеството равнище.

Според експертите такова повишение ще доведе до затопляне на по-голямата част на сушата и до постоянно повтарящи се цунамита.

Заплахата от смъртоносни заболявания

Туберкулоза, малария, ебола, денге, бубонна и белодробна чума, холера и други вируси са включвани от учените сред най-опасните заплахи за цивилизацията. Според медиите само през 2017 година повече от 10 милиона души са се заразили с туберкулоза, а от нея са умрели около два милиона души.

При това смъртоносните заболявания заплашват преди всичко тази част от планетата, обитавана от около половината население на земята – става дума за Китай, Индия, Индонезия и другите страни от Тихоокеанско-азиатския регион, а също така страните от Африка.

Заплаха от ядрена катастрофа.

Нищо не плаши хората във втората половина на ХХ век като заплахата от ядрена война между САЩ и СССР. Заплахата от ядрен военен конфликт се запазва и днес, особено предвид това, че с ядрено оръжие се снабдяват все повече страни.

В момента САЩ заемат първо място по брой проведени ядрени изпитания – 1030. СССР и Русия са провели малко по-малко – 715, но при това, на разположение у Русия се намира най-голямата „Цар-бомба”, чийто взрив може да отнесе живота на около 18,3 милиона души. За унищожаването на цялата планета са достатъчни 4206 взрива на такива бомби.

Заплаха от космоса

От гледна точка на НАСА, сблъсъкът на Земята с голямо небесно тяло е малко вероятен, но американската космическа агенция откри голям астероид под името „Флоренция”, чийто диаметър е около пет км. Според учените, ако „Флоренция” се сблъска със земята, това ще доведе до гибелта на най-малко 1,2 милиарда жители на планетата.

Мнението на Хокинг

С проблема около вариантите на гибелта на цивилизацията по свое време се занимават различни специалисти, сред които и знаменитият британски учен Стивън Хокинг. По странен начин неговите сценарии съвпадат на 75% с тези на агенция BlueClaw, но по едно отношение се разминават. Хокинг не очаква заплахи от космоса, а вижда опасност в изкуствения интелект.

„Развитието на пълноценния изкуствен интелект може да значи край на човешката раса”, заяви той в интервю през 2014 година.

„Изкуственият интелект ще започне да се развива самостоятелно и да се изменя с все по-увеличаваща се скорост. А хората, ограничени от скоростта на биологическата еволюция, няма да могат да се състезават с него и скоро ще бъдат заменени”, смята Хокинг.

Мнението на руските учени.

„Всички тези сензации в медиите, които публикуват сценариите за края на света са резултат от това, че нито една международна организация и нито една държава на света сериозно не се грижи за проблема да моделира заплахите за цивилизацията. С тези въпроси се занимават отделни учени, сред които и аз”, заяви членът на Асоциацията на футуролозите, старши научен сътрудник на Института за системен анализ на РАН Александър Кононов.

„Според моя модел на заплахи, техният брой е безкраен. Той е толкова голям, че предположенията за четири или пет вида заплахи, изтъкнати от британските учени, изглеждат когнитивно изкривени, когато една част от заплахите се игнорират и вниманието се фокусира върху другата част от заплахите”, обяснява футурологът.

Според него заплахите, посочени от британските експерти и Хокинг, са наистина повърхностни. А някои от тях се допълват взаимно. Например, изкуственият интелект е тясно свързан с ядрената опасност и самоунищожението на цивилизацията.

„Защото все повече решения за използването на ядрени оръжия са предадени на компютърни системи и изкуствен интелект, които се въвеждат там. И ако, не дай боже, в тези системи възникне грешка - може да нямаме време да реагираме”, смята ученият.

„Но най-опасното нещо за цивилизацията е, че никой не се отнася сериозно към сигурността ѝ. Но има класически подход, който включва три критерия: първо, това е модела на заплаха; второ, това е модела за сигурност; на трето място е модела за вземане на решения, който най-добре позволява да се отблъскват заплахите. Нищо от това не се прави по отношение на цивилизацията. Това е най-впечатляващото”, оплаква се Кононов.

„Що се отнася до незаписаните заплахи, това са предимно геофизичните и геокосмически заплахи, върху които нямаме абсолютно никакъв контрол. Първите включват, например, вулканите и дестабилизацията на земната кора. Ако вулканичната дейност започне на Земята и те избухнат по цялата планета, това ни заплашва с унищожение. И има много такива заплахи”, продължава експертът.

Но според Кононов геокосмичните заплахи включват не само отделни астероиди, но и множество други заплахи. „Обикновено няма край на работата по отношение на тяхното проучване. Всяка дестабилизация на облака Оорт, поясът на Кайпер, експлозия на свръхнова, скитащите черни дупки и непредсказуемото поведение на тъмната материя могат да ни унищожат в един миг”, добавя източникът.

„Но повечето от тези заплахи ще бъдат парирани чрез разширяване на пространството - колонизация на нови жизнени пространства и програми за евакуация. Трябва да се установим в космоса, след това можем да отблъснем всички заплахи”,заключва Кононов.

 

Алексей Нечаев  Превод: В.Сергеев https://pogled.info

Станете почитател на Класа