Св. свещеномъченик Патрикий Брусенски (Пруски) и мъченици Акакий, Меандър и Полиен

Житие на свети свещеномъченик Патрикий, епископ Пруски и тримата презвитери: Акакий, Меандър и Полиен

 

Тези свещеномъченици пострадали за Христовата вяра през времето на император Юлиан Отстъпник (361–363 г.) в гр. Пруса, наричан още Бруса (във Витиния, Мала Азия). Царският наместник Юний, управител на Витиния, който дошъл на лечение в Бруса, където имало прочути горещи минерални води, довел тези християни – духовни лица при горещите води и запитал Патрикий:

- Кой е създал тия лековити води, ако не нашите богове Ескулап и други, на които ние се кланяме?

Свети Патрикий отговорил:

- Ваши богове са демоните, а тия води, както и всичко друго, е създал Христос, нашият Господ и Бог.

Тогава наместникът го запитал:

- А дали твоят Христос би те спасил, ако аз те хвърля в тая вряла вода?

Светителят отговорил:

- Ако иска, Той може да ме запази цял и невредим, макар аз да желая в тая вряла вода да се освободя от тоя временен живот, за да живея вечно с Христа. Но нека бъде върху мене Неговата свята воля, без която ни косъм не пада от главата на човека!

 

https://www.faktor.bg/media/article_gallery/uploads/images/h/hram_sve6ti_1444036158.jpg

 

Като чул това наместникът заповядал да хвърлят Патрикий във врялата вода. Горещи капки се пръснали по всички страни и попарили мнозина от присъствуващите, но светителят Божи, който пребивавал в постоянна молитва, останал невредим, като да е стоял в хладка вода.

Виждайки това, наместникът се вбесил от ярост и срам и заповядал да отсекат със секира главите на епископ Патрикий и тримата негови свещеници. Незлобивите Христови последователи се помолили и навели главите си под секирата на палача и един след друг преминали в блаженото безсмъртие на небесните селения, в които има "много жилища" (Йоан 14:2) за всички, които са възлюбили явяването на нашия Господ и Спасител Иисус Христос (2Тим. 4:8).

Станете почитател на Класа