Какво е да си родител в Швеция. Ще ви отнемат ли детето за шамар?

От известно време забелязвам, че в България са се появили някакви много странни слухове за децата в скандинавските страни. Като родител в една такава, не мога да се съглася с тях и дори не мога да ги разбера. Единственото ми обяснение е, че политически организации искат бедният и измъчен български народ вече дори да не смее да погледне към света, понеже току-виж видял и поискал същите блага и от собствената си държава, което разбира се ще й струва пари.

Затова, нека да си припомним някои любопитни подробности за това, какво е да си родител в една от скандинавските страни, в случая Швеция… и по-точно колко много държавата дава (а не отнема) на семействата.

1. Бащинският платен отпуск е колкото майчинския! Бащите получават 240 дни, както и майките получават 240 дни. Общо на дете се падат 480 родителски дни (föräldraledighet, föräldradagar).

2. Майчинските и бащинските пари, наричани „родителски пари“ (föräldrapenning), са 80% от дохода на съответния родител, което при средна заплата 20 000 крони (4000 лв) е 3200 лв на месец. Ако родителят е бил безработен или с доход 0 крони, получава около 7000 крони (1400 лв) на месец. Разбира се, Швеция е скъпа страна и това не е толкова много тук, но сравнено с други страни е доста щедро.

3. Отделно, семейството получава детска надбавка от 1250 крони (250 лв) на месец за ВСЯКО дете, което имат, докато детето навърши 18 г. Тоест ако имате 4 деца, получава семейството ви 5000 крони (хиляда лева) ПЛЮС надбавка за многодетно семейство от още няколкостотин лева. Любимата ми част тук е, че тези пари се превеждат по сметката и на майката и на бащата, като се разделят на две, тоест всеки получава по сметката си половината от сумата, за да не се карат кой е взел парите!

4. Майчинските пари могат да започнат да се теглят два месеца преди раждането на детето, за да се подготвят родителите за идването му.

5. Ако майката има тежка или опасна професия по време на бременността, може да вземе отпуск от работата си и да получи обезщетение от социалните, за да не се излага на риск.

6. Освен своите 240 дни платен бащински отпуск, бащата получава и 10 дни отпуск от момента на раждане на детето, за да е със семейството си в пърите часове и дни след раждането. Тук интересното е, че тези 10 дни се дават без сложни обяснения или изпращане на документация. Системата е онлайн, а информацията от раждането влиза онлайн от самата болница.

7. Правото на майчинство и бащинство е гарантирано от закона и работодател, който се осмели да не уважи това право, отнася сериозни санкции, както и обществено порицание, стигайки чак до новините.

8. VAB (Това вече съвсем е нечувано) – Vård av barn (Грижа за дете) е системата за болнични пари! Ако ходите на работа, но на детето ви му тече носа и не може да отиде на детска градина, можете да си остането вкъщи с него, като държавата ви плаща за това (80% от дневната ви надница)! Всеки път, всеки месец, всяка година, и така докато дете ви не стане тийнейджър!

НЯМА НУЖДА ОТ уверение от лекар или въобще посещение на лекар, просто влизате в сайта на социалната система, отбелязвате днешната дата, и готово! Тоест, ако се събудите някоя сутрин и хич не ви се ходи на работа, може да си останете вкъщи и ВАБ-вате… но условието е детето ви да си остане вкъщи с вас. Ако обаче се налага да си останете вкъщи повече от седмица, вече трябва да представите уверение от лекар.

9. Много любимо ми е и че държавата и институции искат да информират/образоват родителите с безкрайно много информация за всичко, което се сетите. На сайта на социалната агенция има дори информация за важността майката и бащата да си делят поравно грижите за детето, като има дори забавни видеоклипове и примери от ежедневието.

10. Всичко тези удоволствия са съчетани с един цялостен висок стандарт на грижи и практики ориентирани към обществото, като например: безплатни медицински грижи и прегледи за бременната майка; родителски курсове за майки и бащи; безплатно раждане в уединена обстановка с присъствието на партнъора, в собствена стая в болницата, като бебето не бива отнемано въобще, а се оставя на родилката и мъжа й; безплатно образование, храна в учебните заведения и безплатни медицински грижи за децата; после и безплатни университети, стипендии и т.н.

Да, физическото наказание на деца е забранено със закон в Швеция още от 1979 г. и социалните служби ще се намесят, ако се правите, че не сте разбрали, но тук е важно да отбележим някои неща:

1. Никой няма просто да ви вземе детето за крещене на пързалката или някои шамар, голям е и шансът никой въобще да не ви отрази. Но в по-тежки случаи с трайни проблеми в семейството като систематично биене на децата, наркомания, алкохолизъм, домашно насилие, сексуално насилие, службите ще се намесят, както във всяка нормална държава, но дори и тогава е по-скоро един дълъг процес на работа и срещи с родителите с цел детето да може да остане в семейството си.

2. Ако живеете тук, дори няма да ви се налага да ползвате насилие или крещене като дисциплинираща техника, защото родителските условия са толкова добри, че стресът върху родителите е много по-малък, като родителският отпуск е дори една дългочакана ваканция за тези, които са избрали първо да поработят известно време.

Разбира се, че тази страна не е перфектна и има всякакви случаи и хора дори тук, но като родител тук мога единствено да благодаря за възможностите и спокойствието, които със семейството ми получаваме. Жалко е, че в България има родители, които са докарани до такова състояние, че да се страхуват за децата си и им е отнето едно от най-човешките права – да знаят и да са информирани, че заслужават по-добро.

От Писма от Швеция

Станете почитател на Класа