Нощ на идеите в София, 2019

 

http://institutfrancais.bg/media/46/0f/4ba3f4fbf3ed0f7dfd7f2ec93800/le-treut.jpg

 

Ерве Льо Тро е световноизвестен френски климатолог, специалист в електронните климатични симулации, член на Френската академия на науките. Той е директор на Института „Пиер-Симон Лаплас“. Неговите международно признати трудове му дават възможност да се присъедини към Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН и да участва в ръководния комитет на Конференция на ООН по изменението на климата в Париж през 2015 г. (COP21).

 

http://institutfrancais.bg/media/22/68/4aad9816fdd1b36e481d20a67c61/portrait-fm-lambert-1.jpg

 

Франсоа-Мишел Ламбер е член на Парламента на Франция и на комисията за устойчиво развитие и устройство на територията към Националното събрание. Той е президент и основател на Института за кръгова икономика, който е асоциация на компании, неправителствени организации и висши учебни заведения, насърчавща развитието на икономика, основаваща се на ресурсите, тяхното опазване и ефективно използване. Институтът е референт във Франция и партньор на публичните власти. Г-н Ламбер е удостоен с наградата „Marianne d'Or“ за устойчиво развитие за своята проактивна дейност в подкрепа на кръговата икономика.

 

HaignereClaudie.jpg

 

Клоди Еньоре е учен, специализиран в невронаука (Национален център за научни изследвания, Франция, CNRS), космонавт и политик. През 1985 г. е избрана от Националния център за космически изследвания, Франция (CNES) за кандидат-космонавт. След обучение в Звездния град в Русия тя прави през 1996 г. своята първа космическа мисия от 16 дни на борда на космическата станция „Мир“ и става член на корпуса на европейските космонавти към Европейската космическа агенция през 1999 г. преди да осъществи своята втора комисческа мисия от 10 дни на борда на международната космическа станция (МКС) през 2001 г. Член на правителството на Жак Ширак, делегиран министър по въпросите за научните изследвания и нови технологии (2002 – 2004 г.), делегиран министър по европейските въпроси (2004-2005), съветник на генералния директор по въросите за европейската космическа стратегия към Европейската космическа агенция (2005 – 2009 г.), главен изпълнителен директор на Universcience (2009 – 2015 г.), в момента тя е специален съветник на генералния директор на Европейската космическа агенция (ESA). Велик офицер на Ордена на почетния легион, Доктор хонорис кауза на Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL), член на Френската академия на науките, на Френската спортна академия, на Френската академия на науките на отвъдморските територии, на Белгийската академия на науките, тя е полковник от гражданския резерв на Френските военновъздушни сили.

 

Jean-Pierre Haigneré.jpg

 

Жан Пиер Еньоре е инженер, командир летец-изпитател и космонавт. През 1985 г. е избран за космонавт от Националния център за космически изследвания, Франция. Първоначално се подготвя по проекта за европейска совалка "Хермес". През 1990 г. преминава обучения за космонавт в Зездния град в Русия. Първият му престой в космоса е с продължителност от 22 дни през юли 1993 г. Следващата му мисия на станция Мир е през 1999 г. и продължава 6 месеца. Със своя полет от над 188 денонощия Еньоре подобрява постижението на Томас Райтер за престой на чужденец на "Мир". След този полет той е назначен за ръководител на Дирекцията за космонавти на Европейския космически център (EAC) в Кьолн. През 2003 г. става старши съветник на директора на Европейската космическа агенция по въпросите за програмата за ракетите "Союз". Командир на Ордена на Почетния легион, Кавалер на националния орден за заслуги на Франция, също така той е отличен с Ордена на дружбата на Русия.

 

https://webnews.bg/uploads/images/10/0710/360710/768x432.jpg?_=1528361923

 

Алксандър Алксандров е инженер, доктор на техническите науки, старши научен сътрудник, военен летец първи клас, заслужил летец и генерал-майор, Герой на Република България и Герой на Съветския съюз. Завършил е Висшето Военновъздушно училище и е служил във Военновъздушните сили на Република България. Преминал е подготовка за първия български космически полет през 1979 г. по програмата „Интеркосмос” като борд-инженер на космическия кораб „СЪЮЗ“ и орбиталната станция „САЛЮТ-6“. Преди втория космически полет е заместник директор на Института за космически изследвания към Българската Академия на науките и ръководител направление „Специални космически изследвания“. Участвал е в създаването на апаратурата и експериментите на българската научна космическа програма “ШИПКА”. Извършил е космически полет от 7 до 17 юни 1988 г. на космическия кораб “СЪЮЗ ТМ-5” , орбиталния комплекс ”МИР” и космическия кораб “СЪЮЗ ТМ-4” като космонавт-изследовател. За времето на космическия полет е провел над 56 успешни научни експеримента на Орбиталния комплекс “МИР” в 4 основни направления: космически технологии; космическа медицина и биология; космическа физика и астрофизика; дистанционно изследване на Земята от Kосмоса.

 

http://www.ishamcc.co.uk/players/mark_bolar.jpg

 

Марк Болар е съосновател на“Насекомо“ и се занимава с производствената и с научно-изследователската част в стартъпа за отглеждане на насекоми. След над 15 годишен опит в отрасъла животновъдство, той първоначално участва в геномната революция с генетичното подобряване на млекодайния едър рогат добитък като директор производство в първата френска фирма в областта на генетиката. По време на тригодишния си опит във Виетнам, където подпомага създаването на млекодобивна верига, се запознава отблизо с насекомите, с тяхната роля за храненето на човека и с използването им в местната фармакопея. По образование е зоотехник и инженер-агроном, завършил парижкия институт АгроПариТек, а също така е специализирал в еко-етологията, популационна и количествена генетика в университета в Тур. Живее в София. Интересува се от новите форми на обучение и възпитание на бъдещите поколения, в продължение на четири години е президент на френското училище „Виктор Юго“ в София.

 

https://2.bp.blogspot.com/-RD2IIheGSko/WDcGG1PIIoI/AAAAAAAATAY/rpi0SyzkZfcMemmNaA1xujdi7Gz7C0AVgCLcB/s1600/1.jpg

 

NASEKOMO е иновативен български стартъп в областта на земеделските биотехнологии, създаден през 2017 г. Основната му цел е да отговори на нарастващото търсене на качествени животински протеини за нуждите на обществото, с минимален екологичен отпечатък, както и да рециклира планините от органични отпадъци от консумираните от нас храни.

Идеята на стартъпа е да храни насекомо – детритофаг с остатъци от растителен произход и така отгледаните ларви да бъдат транформирани в съставки в храната на домашните ни любимци, селскостопанските и всеядните животни: кучета, котки, риби, птици, свине, влечуги и други.

За да направи революция в хранителната ни верига, NASEKOMO работи за разработването на методи за възпроизвеждане и отглеждане на своето насекомо , както и за технологиите за индустриализация на тези процеси, така че да достигне необходимите измерения за постигане на истински обрат в животновъдството и третирането на отпадъци.

Насекомото в сърцето на реактора се нарича „черната муха- войник“, или Hermetia Illucens. Мухата е разпространена в Европа и почти навсякъде в света в тропическите и умерените климатични зони, не е носител на нито една позната болест и човешката среда не я привлича. Храни се изключително с отпадъци в естествената й среда и никога не използва човешките хранителни ресурси.

 

http://wind2win.com/wp-content/uploads/2018/10/slide3-min-1280x853.jpg

 

WIND2WINChallenge е първото морско предизвикателство с уиндсърф проведено в България. То се осъществи през септември 2018 год. по протежението на черноморското крайбрежие между с. Дуранкулак и с. Резово. Каузата на предизвикателството е да привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването с пластмаса на водите в Черно море.

Станете почитател на Класа