ГАЛЕРИЯ „ОБОРИЩЕ 5“ ПОКАЗВА БИБЛЕЙСКИТЕ СЕРИИ НА САЛВАДОР ДАЛИ И МАРК ШАГАЛ

В периода 14-и – 24-и Декември всеки ден галерия ОБОРИЩЕ 5 ще предлага по една творба с 15% отстъпка.

 

 

 

През месец Декември новооткритата галерия ОБОРИЩЕ 5, наследник на Музейна Галерия за Модерно Изкуство, ще предложи на българската публика библейски сюжети от големите модернисти на XX век – Марк Шагал и Салвадор Дали. Посетителите ще могат да се насладят на оригинални графични произведения от сериите Библия Сакра на Салвадор Дали и Библия на Марк Шагал.

 

Серията Библия Сакра на Салвадор Дали съдържа цветни литографии /смесена техника/, направени по акварела, създадени от Дали между 1963 и 64-та година. Това е и най-голямата публикувана серия с илюстрации от Салвадор Дали, издадена от Ридзоли едишънс – Милано, Италия. Изданието е поръчано от Джузепе Алберто – добър приятел и водещ покровител на Дали.

 

3-1 - Untitled 2

 

Знаейки, че изработването на илюстрациите ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този начин да върне приятеля си към вярата и католическата църква. Алберто смятал, че Дали е твърде обсебен от съпругата си Гала. Илюстрациите, богати в цвят и съдържание, показват обхвата на креативността на Дали и разкриват широтата на художествените образи – от библейски до митологични. Работите показват и спонтанността на Дали, който зареждал аркебуз – старинна пушка, с капсули пълни с мастило и стрелял върху празните листове хартия. Получените мотиви били инкорпорирани в серията с илюстрации.

 

3-3 - untitled 4

 

Библейските сюжети вдъхновяват и Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, където са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През периода на 50-те и 60-те години Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи. През 1960 година е създадена и една от най-емоционалните му серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат Изгонването на Адам и Ева от Райската градина, Молитвата на Йов и други.

 

10. Sarah and the angles P

 

Всички произведения от Библейската колекция са предназначени за продажба и са перфектен Коледен подарък.

В периода от 14.12. до 24.12.2018г. всеки ден галерия „ОБОРИЩЕ 5“ ще предлага по една творба с 15 % отстъпка.Екипът на галерия и зала „ОБОРИЩЕ 5“ пожелава:

 

Весели празници и успешна 2019-а година!

Станете почитател на Класа