Шефът на БНБ: Влизането в банковия съюз и еврозоната вещае скок на цените

Влизането на България в Банковия съюз и валутния механизъм, както и приемането на еврото, вещаят движение на цените. Тези процеси означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените. Това становище изрази управителят на БНБ Димитър Радев по БНТ.

 

„Ще има увеличаване на функциите на Европейската централна банка, но това ще става в рамките на близко сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и като модел това няма да се различава от организацията на надзорната дейност, която съществува в Еврозоната“, заяви още той

 

http://imotikoevski.com/files/143643052453422.jpg

 

Влизането на страната ни в Банковия съюз е първата стъпка към присъединяването към Еврозоната. В началото на следващата година ще бъде направена задълбочена оценка на банките у нас. В рамките на една година ще има яснота кога и как ще се присъединим към банковия съюз, обяви управителят на БНБ. Според него бъдещо въвеждане на еврото у нас не би довело до сериозно нарастване на инфлацията.

„Паричният режим няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища, както на тази първа стъпка Банковия съюз и валутния механизъм, така и с приемането на еврото. Това обаче категорично не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените. Основен фактор за цените в България ще бъдат международните цени. Ние сме отворена икономика и това е естествено.“

Радев обясни, че в едни по-дългосрочен период ще възникнат няколко големи европейски банки, които ще бъдат съпоставими като размер с големите американски и с банките в Азия, а като резултат от това, по-малките национални банки ще се оптимизира.

Гуверньорът потвърди, че предстои на нов цикъл на нарастване на лихвите, като този процес според него ще започне в Европа през втората половина на следващата година.

По думите на Димитър Радев се забелязват и ясни знаци за забавяне на икономическия растеж в световен план. Според Димитър Радев е трудно да се предвиди колко време ще продължи и какъв ще е размерът на забавения растеж, тъй като върху този процес влияние оказват политически и икономически фактори.

„Това показва, че ние ще навлезем в един икономически цикъл на не толкова добри икономически времена в сравнение с последните близо 10 години“, обясни той какви ще са последствията от това.

Станете почитател на Класа