50 000 българи изхвърчат от Острова заради Брекзит

Голяма част от българите, които живеят във Великобритания, ще се завърнат. Това ще е защото няма да могат да покрият изискванията за оставане в страната след Брекзит. Това каза Нишан Джингозян, основател на Български център за социална интеграция и култура в Лондон.

 

https://www.periscop.bg/wp-content/uploads/2018/12/1514119462-157.jpg

 

Той поясни, че граждани на ЕС, в това число и българите, които живеят във Великобритания, следващата година трябва да кандидатстват за нов юридически статут заради Брекзит. Нишан Джингозян коментира, че последствия от завръщането на българи ще има и за Великобритания, и за България.

„Над 60% от българите във Великобритания работят в обслужващата сфера – хотели, ресторанти. Едно евентуално тяхно завръщане в България ще има отражение върху Великобритания, но също така и върху България. Представете си вълна от 10, 20 или 50 хиляди българи, които се връщат в България заради това, че не могат да останат във Великобритания.

Първо това означава значително намаляване на средствата, които постъпват в България от Великобритания. От друга страна това означава натоварване на социалната система на България. Например, ако в София се върнат 10 хиляди граждани, те кандидатстват за работа, за личен лекар, за жилище.

 

Станете почитател на Класа