Как Би Ти Ви помага на прокуратурата по казуса с арестуваната кметица на „Младост”

Последното предаване „Тази неделя” по Би Ти Ви с водеща Жени Марчева се превърна в съдебна зала, където свидетели на прокуратурата обясняваха колко е била лоша кметицата на „Младост” Десислава Иванчева. За разлика от съдебен процес, в който има две страни и срещу прокурора седят подсъдимият и адвоката му, в телевизионното студио бяха само прокурорските свидетели, подпомагани с въпроси от водещата Марчева. И те говориха на воля неща, на които арестуваната кметица нямам как да отговори.
Случаят е още един пример за медийна конюнктура, как една телевизия може да обслужи. Защото този пропаганден арест, в който бяха поканени всички медии и държаха две жени с белезници няколко часа на тротоара, продължава и сега, с подобни пропагандни предавания.
Дали от недоглеждане и некомпетентност, дали нарочно, предаването хвърли на зрителя неразбории в „Младост”, случили се преди там да стане кметица Иванчева. Но те й бяха приписани, доколкото цялото предаване и надписите на екрана поднасяха като тема „Сагата Иванчева” и „Свидетели срещу кмет”.
Доколко казаното от гостите в студиото е вярно и доколко е отговорна за това арестуваната кметица, може да се добие донякъде представа от следващото писмо до Би Ти Ви:

Искане за право на отговор

До г-н Венелин Петков директор „Новини, актуални предавания и спорт”, bTV
От д-р Петър Кърджилов бивш експерт Връзки с обществеността в СО Район „Младост”
Искане за право на отговор според чл. 18 от Закона за радиото и телевизията по повод участието на Димитър Логофетов, Елена Николова и Александър Лаков в предаването „Тази събота и неделя”, bTV на 04.11.2018 г.

Уважаеми господин Петков,
в сутрешното предаване на bTV „Тази събота и неделя” вчера поканените гости Димитър Логофетов, Елена Николова и Александър Лаков изрекоха неверни и неистинни твърдения по адрес на кмета на Район „Младост” г-жа Десислава Иванчева. Освен това, интервюто с тези гости беше технически форматирано по начин, който вменява вина на г-жа Иванчева за четири години назад във времето, в което време тя не е била кмет на „Младост”, нито пък е работила в Столична община, заради която гостите твърдят че са претърпели загуби още от 2012 г.

Г-жа Марчева започна интервюто като говори за „механизъм на мачкането на бизнеса у нас”, като приписа авторството на такъв механизъм на г-жа Иванчева. Какво точно означава „мачкане”? Мачкане ли е това един кмет да си върши работата като настоява за отстраняване на нарушения на строителни проекти? Мачкане ли е това да се търси начин за замяна на имот, за да се избегне презастрояване?

А кой водещ ще говори за

механизма на мачкането на гражданите от бизнеса

и институциите – за нарушаването на гарантираното им от чл. 55 от Конституцията право на здравословна и благоприятна околна среда? Именно това право на гражданите г-жа Иванчева защитава ревностно като кмет.

Въпреки че в повече от половината от времето на интервюто бяха обсъждани други институции и лица, и въпреки, че проблемите на гостите започват през 2012 г., а г-жа Иванчева е кмет от края на 2016 г., в дъното на екрана почти през цялото време стоеше манипулативния надпис: „Сагата „Иванчева” – сюжет в няколко действия. Свидетели срещу кмет”, както и манипулативни паралелни кадри от ареста на г-жа Иванчева и от Специализирания съд!

Твърдението на г-жа Елена Николова, че е имало 9 публични обсъждания на техния имот през 2009 г. е категорична лъжа. Не само в България, ами никъде в света не съществува такава практика като 9 обществени обсъждания на един имот! Имало е едно обществено обсъждане в Младост 3 на цялостния ПУП на Младост, като възраженията на гражданите са заметени под килима. Думите на г-жа Николова, че г-жа Иванчева ги е сплашвала и натискала са категорична лъжа!

В предаването не стана ясно защо и как изведнъж от 2009 г., а после от 2012 г.,

скачаме в мандата на г-жа Иванчева

в края на 2016-2018 г. Въпреки, че и водещата каза, че става въпрос за „вашата сага”, като имаше предвид дългогодишната сага на нейните гости, отдолу продължаваше да стои надписът „Сагата „Иванчева”…”

Категорична лъжа са думите на г-н Логофетов, че г-жа Иванчева го е принуждавала да дарява имота си. Ако има решение на Върховния съд за строеж, защо г-н Логофетов и колегите му не потърсят правата си в същия съд, ами отиват в прокуратурата? Прокуратурата над решенията на върховния съд ли стои?

Твърдението, на г-н Логофетов, че г-жа Иванчева е казала: „Има най-различни начини, по които вие ще страдате” също е пълна лъжа.

Сигналът на г-жа Иванчева до полицията и прокуратурата от 23 март 2018 г. не е за незаконно придобиване на имота, както г-н Логофетов твърди в предаването, а е за фалшифицирани документи на проекта. Никъде в този сигнал (който ще донеса и покажа в студиото) не се споменава словосъчетанието „имотна мафия”, както казаха водещата и г-н Логовфетов в предаването.

Абсолютна лъжа е твърдението на г-н Логофетов, че е приключило разследване срещу него по този сигнал от 23 март. Такова разследване все още не е започнало по същество, както разбрах от разследващ полицай Джамова, от която получих обаждане на 15.10.2018 г. Давам ви номера на разследващ полицай Джамова от 7 РУ-СДВР, за да се уверите сами в това: 0988 хххххх (виж тук по този случай).

Всички факти, доказателства и липси на доказателства, свидетелски показания, изнесени данни от СРС-та, както и абсолютно чистото съдебно минало на кмета и на заместник кмета на Младост категорично сочат, че двете жени са жертви на престъпление по набедяване в искане и взимане на подкуп! Продължаващото им измъчване и увреждане на здравето им в ареста е политическа репресия, ръководена от прокуратурата, съда и управляващата партия ГЕРБ!

Очакваме да получим право на отговор в определения от Закона за радиото и телевизията срок. Прилагам към това искане

 

пълномощно от г-жа Иванчева и г-жа Петрова да ги представлявам

в медиите. Предадох писмено неверните твърдения от предаването на майката на г-жа Иванчева, която ще ѝ ги предаде днес в ареста, като г-жа Иванчева ще напише отговор на тях, който ще прочета в студиото.

С уважение, д-р Петър Кърджилов бивш експерт Връзки с обществеността в СО Район „Младост”

ПП. Потърсихме г-н Кърджилов да обясни дали е получил отговор от Би Ти Ви. Той каза, че от телевизията му се обадили и казали, че ще дадат право на отговор само на Иванчева (което е невъзможно преди да бъде пусната от ареста) или на нейна роднина. Кърджилов предложил племенницата на Иванчева. От Би Ти Ви поставили въпроса дали е компетентна по темата. Тогава Кърджилов предложил той да участва, доколкото е бил на работа в община „Младост” и лично е носил сигнали до прокуратурата срещу някои от участниците в предаването. Засега от телевизията няма отговор.

Станете почитател на Класа