Обявиха с колко поскъпва парното по градове

След влизането в сила от днес на увеличението на цената на природния газ с 13,89%, на брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че за битовите и бизнес потребителите увеличението ще е с не повече от 8%, предаде репортер на Novini.bg

Цените на топлинната енергия се повишават от 2,28% за "Веолия Варна Енерджи" до 8,57% за "ЕВН България Топлофикация Пловдив". За "Топлофикация София" увеличението ще е с 7,97%.

 

Обявиха с колко поскъпва парното по градове (видео)

 

Относно изменението на цената на топлинната енергия получихме сигнали от неправителствени организации, че в България се променя цената, докато цените за Европа остават непроменени. От 28 септември 2017 година до 28 септември освен промяната в курса на долара, промяната в цената на петрол тип Брент са ценообразуващи за цената на природния газ, доставян от "Газпром" у нас. За една година тази цена се е увеличила с 43,76%, съобщи Иванов.

Той уточни, че промяната на цената засяга само топлофикации, които работят с енергоносител природен газ, а топлофикации като тези в Перник, Сливен, Русе и Габрово, които използват въглища за производството на топлоенергия, остават с непроменени цени.

Цената на тока няма да бъде променяна от 1 октомври, изтъкна председателят на КЕВР.

По думите му има няколко начина да не се повишава периодично цената на природния газ, като първият от тях са започналите преговори с "Газпром Експорт". Надявам се, че и с подкрепата на Европейската комисия българската страна ще договори по-добри условия за внос на природен газ, подчерта Иван Иванов.

Втората причина е съобщение в официалния вестник на Европейския съюз, че румънският национален оператор "Трансгаз" поема няколко ангажимента, които касаят България – считано от 1 юли 2019 година гарантира възможност за внос у нас на 1,5 млрд. кубични метра природен газ при връзката Гюргево-Русе, а от 31 декември 2019 година – за вноса на 1,8 млрд. кубични метра природен газ. "Трансгаз" поема ангажимент минималната цена да бъде равна на референтната цена в Румъния, както и да няма никакви допълнителни такси. Реално през 2019 година България ще може да се ползва от първата създадена междусистемна връзка – с Румъния, и ще има възможност за диверсфикация, каза още председателят на КЕВР.

Станете почитател на Класа