Борисов:Можем да станем център на чисти производства

Използването на повече електроавтомобили, чиста енергия и намаляването на вредните емисии „стоят в съзнанието на най-големите компании в света". Българските индустриални паркове и икономически зони могат да станат достъпен пазар и център за производство. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български медии в Ню Йорк.
Министър-председателят участва на 26 септември във второто издание на Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг. Фокусът на форума тази година е посветен на резките промени в икономиката, технологиите, климата и глобалните инвестиции.

Борисов участва във форума заедно със свои колеги от над 70 страни от цял свят и лидери на глобални корпорации.
Той заяви, че е имал възможност да чуе позициите на британския премиер Тереза Мей и на френския Еманюел Макрон, на ръководителите на Ford и IBM.

„Няколко пункта тревожат света", каза премиерът е посочи санкциите „в различни посоки" към Китай, Русия и Иран.
„Измененията в климата са видни вече от всички", коментира Борисов и припомни, че САЩ са напуснали Парижкото споразумение за климата, пише Investor.bg.

По повод възможността българските индустриални паркове да привлекат екоинвестиции той съобщи, че с Южна Корея се обсъжда инвестиция в завод у нас, което се очаква през февруари.

„Геополитиката е сложно нещо. При твърд Брекзит ще „доразклати" не само Обединеното кралство, и ЕС", каза Борисов. Той посочи, с Тереза Мей е обсъждано „да има мек вариант за Брекзита".

На въпрос за санкциите срещу Иран той каза: „При това отношение на САЩ, когато се налагат санкции за компаниите, които работят с Иран, една по една държавите ще започнат да се отдръпват. Санкциите на САЩ са и строги, и силни и така те си преследват интереса до края. Не знам кой би се наел да прекрачва санкции, наложени от САЩ".

Станете почитател на Класа