Индексът и ураганите

Веригата за закуски от американския Юг Waffle House е по-известна с това, че на нея може да се разчита, отколкото с качеството си. Всичките ѝ ресторанти са отворени всеки час, всеки ден. След екстремни бедствия като наводнения, торнада и урагани те отварят бързо, макар че могат да предложат само ограничено меню. Това ги превръща в забележително достоверен, макар и неофициален барометър за щетите от времето. През 2011 г. двата ѝ ресторанта до Джоплин, щата Мисури, останаха отворени при унищожително торнадо, което уби 158 души и нанесе щети за 3 милиарда долара. Поради това правителствените служители, подготвяйки се за урагана „Флорънс", стоварил се върху крайбрежието на Каролина, внимателно следяха така наречения индекс Waffle House. Какво представлява той?

Индексът бе измислен през 2004 г. от Крейг Фюгът, бивш директор на Федералната агенция за извънредните ситуации (ФАИС), след като серия урагани опустошиха източното крайбрежие на Съединените щати. „Ако ресторанти на Waffle House са затворени поради природно бедствие, значи положението е лошо. Наричаме го код червено. Ако са отворени, но предлагат само ограничено меню, значи е жълто", обясни той пред NPR, американската мрежа на общественото радио. Напълно функциониращи ресторанти означават, че индексът Waffle House свети в зелено. Компанията се грижи за репутацията си. На 11 септември тя туитна, че Центърът за бури Waffle House „е активиран" и следи „Флорънс".

Блог от Федералната агенция за извънредните ситуации, качен през 2011 г., обясни защо индексът не просто печели симпатии, а и е информативен: „Колкото по-бързо ресторантите, гастрономите или банките отварят врати след някое природно бедствие, толкова по-бързо местната икономика ще започне отново да създава приходи, сигнализирайки за по-силно възстановяване на тази общност". Макар че основните щети от ураганите идват от унищожението на домове и евакуацията на хора, те могат да бъдат опустошителни и за местните икономики. Ню Орлиънс загуби над половината от населението си след урагана „Катрина" – и 40% от работните си места.

Учените, които работят по климатичните промени, са на мнение, че затоплящата се планета ще предизвиква по-чести и по-разрушителни урагани. Тенденцията хората да строят градове и домове по крайбрежните ивици с нищо не помага в това отношение. Застрахователната компания Swiss Re е изчислила, че глобалните природни бедствия са нанесли през миналата година икономически загуби за 306 милиарда долара – почти два пъти повече от щетите през 2016 г. Тъй като държавите по света си правят оглушки по отношение на намаляването на вредните емисии, има вероятност цената на тези природни бедствия само да нарасне още повече – дори ако всеки бизнес стане също толкова издръжлив, колкото упоритата американска вафлена верига.

Станете почитател на Класа