Строги мерки срещу кражбите на вода

Министерството на регионалното развитие публикува за обществено обсъждане наредба, с която се променя начинът за отчитане и плащане на ВиК услугите. В нея се предвиждат и по-строги мерки при кражби на вода.

Водата, използвана за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще се разпределя поравно между всички апартаменти, гласи наредбата. Досега разходваните количества се начисляваха на абонатите пропорционално на тяхното потребление.

Няма логика тези, които плащат по-големи сметки за вода в домовете си, да поемат и по-голяма част от разходите за поддържане на общите части, смятат авторите на поправката.

Разпределянето по равно обаче е само при условие, че всички потребители са изрядни. В противен случай общата водата ще се плаща от тези, които нямат индивидуални водомери или не са осигурили достъп за отчитането им.

Затягат се и мерките при кражба на вода. При установяване на незаконно присъединяване към общите мрежи отклоненията ще се прекъсват, а откраднатото количество ще се изчислява според пропускателната способност на тръбата при непрекъснато изтичане на водата със скорост един метър в секунда за период от една година. Така ще се определя и количеството на изразходваната вода при нарушаване на пломбите или увреждане на общия водомер.

Станете почитател на Класа