Алекси Стратиев: Законът връща дрогирани и алкохолици на пътя след наказанието

Правилата важат за едни хора, за други не важат, категоричен е Димитър Ганев, председател на УС на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност"

„Нормативната уредба е достатъчно драстична, но има една линия в нашето законодателство, че законите се пишат, но никой не ги спазва. За мен това е основният проблем. На дъното стои практиката за двойния стандарт в нашата държава. Текстовете са написани – ясни са, конкретни са, но те важат за едни хора – за други не важат. По тази причина болшинството от водачите считат, че каквото и да се случи, винаги могат да се оправят." Това каза в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" на БНР Димитър Ганев, председател на УС на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност".

Запитан защо действащият Закон за движение по пътищата все още не е разделен на три части, Димитър Ганев коментира, че това се случва, но „бавно и на тъмно, без да е ясно политическото задание при изготвянето на тези три законопроекта" и това според него е тревожното. Първите три оповестени законопроекта според Ганев са съдържали „доста слаби и проблемни текстове". Той прогнозира, че ще се случат, но е въпрос на време и качество на проектите, които ще се подадат.

Като сериозен проблем в административно-наказателната дейност бившият шеф на КАТ и експерт по пътна безопасност Алекси Стратиев очерта практиката след изтърпяване на наказанието да се връща книжката на наркозависими или алкохолици:

„Независимо от санкцията, която се налага, ние не можем да изчистим тези, които са употребявали наркотици от участието в пътното движение до момента, в който не се изчистят. В много държави въпросът е решен – на такива хора им се връща свидетелството едва тогава, когато съответната институция докаже, че са чисти и не употребяват дрога."

Според Стратиев до момента законодателството ни не е предвидило такава уредба и сега е моментът, при обсъждането на новите законопроекти да се посочи коя институция да се занимава с това. Той допълни, че пътните ни полицаи разполагат с най-съвременно оборудване да тестват алкохол и наркотици.

Стратиев припомни скорошния случай за загиналото дете в Златоград, блъснато от водач с 20 наказателни постановления и 12 фиша.

Станете почитател на Класа