Избирателят очаква следващият кабинет да вдигне приоритетно доходите

Мила Григорова

Седмици преди следващите парламентарни избори за страната ни ББСС „Галъп Интернешънъл” попита хората какво според тях трябва да промени следващото правителство, като дойде на власт. Въпросителните около изхода от изборите на 5 юли остават много, включително неяснотата около бъдещите следизборни коалиции. Който и да ни управлява обаче българите имат своите изисквания, надежди и очаквания, свързани с „новата власт”.

Сравнението на очакванията на българите към новата власт преди тези парламентарни избори с очакванията им преди парламентарните избори през 2005 година показва, че основният проблем на 2005 година – безработицата, изглежда минава на заден план. Въпреки факта, че известна част от българите вече са чували за съкращения на работни места във връзка с глобалната икономическа криза, едва 5% от българите като цяло смятат, че правителството, което ще дойде на власт трябва да се заеме първо с работните места и заетостта. Днес проблемът с безработицата е на водещи позиции единствено сред реално засегнатите от него – безработните. Една пета от безработните българи се надяват следващият кабинет да се заеме именно с борбата с безработицата и да им даде шанс за препитание.

Останалите проблеми в челната тройка от 2005 година присъстват и днес, а именно покачването на доходите и подобряването на стандарта на живот и социалната политика, изразена в нужда от покачване на пенсиите и социалните помощи.

Въпреки постоянно покачващото се в последните години ниво на заплащането на труда, на пенсиите и на социалните помощи, изследването още веднъж доказва, че човек никога не може да е на мнение, че парите/доходите му са достатъчни. Постигането на по-висок материален стандарт е топ приоритет за следващото Народно събрание, според българите участвали в изследването. То е споменато на първо място от 20% от българите. Плътно зад него, а и с голяма логическа връзка го следва професионалното управление в икономиката – казано по-просто, ако в управлението ни участват опитни експерти икономисти и финансисти ще можем да постигнем ръст в заплатите и доходите като цяло. Пенсиите, в частност, са приоритетът, класирал се на трето място сред споменатите от българите задачи за следващия премиер на страната.

Актуалният проблем в световен мащаб тази година – глобалната икономическа криза е спомената като топ приоритет за работата на следващото управление от 7% от българите, с което се приближава до челната тройка.

Реформите в образователната ни система, реализирани от министъра на образованието в 40-ото Народно събрание Даниел Вълчев, очевидно са оценени от мнозинството от хората – днес едва 2% споменават като належащо провеждането на реформа в образованието ни.




Изследването е проведено през първите дни на месец юни национално представително е и обхваща 998 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Станете почитател на Класа