МО ще ремонтира СУ 25

Предстои работа по сключване на договор за поддръжка и за възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети Су-25, съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Той уточни, че се цели да се възстанови летателната годност на до 14 Су-25.

„Това, което е споделил министърът на отбраната сутринта с кратката формулировка, че инцидентът е вследствие на загубени летателни рефлекси", отговори Величков на въпрос ясна ли е причината за катастрофата с вертолет Ми-17 през юни. В нея загинаха двама пилоти. Заместник-министърът напомни, че състоянието на летателната ни техника не е най-доброто, и добави, че МО е предприело мерки за възстановяване на летателната годност не само на хеликоптерната авиация, но с подписването на договора за интегрирана логистична поддръжка и на изтребителите МиГ-29 до 2021 г.

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов коментира одобрения от парламента проект за придобиване на два многофункционални патрулни кораба като началото на модернизацията на Военноморските сили, като изрази надежда, че той ще бъде реализиран успешно. В момента се извършва експертна работа по него, а в петък на Съвета по отбрана на министъра ще бъде представено текущото състояние на проекта. Целта е до края на годината да се сключи договор.

В контекста на процесите, свързани с кадровия недостиг в армията, вицеадмирал Ефтимов каза, че е оптимист, като добави, че на всички нива се работи в правилната насока да се адресира съществуващият некомплект във въоръжените сили. Той свърза с темата днешното диломиране на офицерите от магистърската специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" във Военната академия, което определи като много важен акт.

За 2019 г. по средносрочната прогноза са предвидени още 100 млн. лева за увеличаване на възнагражденията на военнослужещите, а общо за двете следващи години – 2020 и 2021, още 100 милиона. От гледна точка на мотивацията за служба в редовете на армията смятам, че министерството си е свършило работата, коментира Анатолий Величков. Той добави също, че с прецизираните критерии за подбор на военнослужещи тенденцията е в положителна посока и некомплектът ще бъде намаляван постепенно.

Заместник-министър Величков и вицеадмирал Ефтимов участваха в тържественото връчване на дипломите на завършилите обучението си от „Випуск 2018 – първа смяна" на Военната академия „Г. С. Раковски".

Станете почитател на Класа