Читалището в Шипка или местна културна носталгия за обща сметка

Тези дни набра скорост една история, която заплашва да изкара едни пари от общия ни джоб.  Снимките на едно полуразрушено читалище трогнаха населението. Репортери и водещи неспирно се упражняват върху носталгията към минали идилични времена.  Местни активисти начело с кметицата енергично настояват държавата да помогне. И, логично,  властта започна да смята  парите, с които ще си купи народната любов като възстанови въпросното читалище „Светлина“ в гр. Шипка. В по-долните редове ще се опитаме да разсъждаваме по темата без емоции. Ще си зададем въпроси за да разберем колко ни струва носталгията и дали искаме да ги платим.

 

За начало, като пример, ще се пренесем в 60-те години на миналия век в едно средно-статистическо градче като Бяла русенско. То малко прилича на въпросната Шипка макар и по-голямо. Там се е родил авторът на тези редове.

 

През 60-те години на миналия век в беленското читалище „Трудолюбие“ кипи живот. Има чудесна червена сграда с два шадравана отпред. Залата е с 350-400 скърцащи леко дървени седалки, има и балкон, сцена, библиотека, няколко стаи, в които има школа по музика (акордеон) и др. занимания. Има танцов състав от всички възрастови групи и редовно изнася концерти. Има група на местните художници, ръководена от учителя Александър Петров, които правят изложби.

 

 

Красивата изоставена сграда на читалището в с. Шипка може да се ремонтира, но едва ли ще стане пак читалище, хората вече са малко, не могат да го напълнят, а и повечето работят на 12 км в Казанлък. Снимка: Казанлък.ком

 

Самият Сашо Петров преподава рисуване и трудово в училище „П. Р. Славейков“. Има самодеен театър. Пишещият тези редове редовно тропа хорца и ръченици и мъкне на гърба си акордеон „Велтмастер“ с 60 баса и редовно взема книги от библиотеката – като се почне от „Винету“ и „Синовете на Великата мечка“, мине се през „Клетниците“ и се стигне до книгите на Жак Ив Кусто за неговите плавания насам-натам.  Доста често в читалището има концерти на софийски звезди от различни жанрове и на русенските културни хора. Представят се театрални постановки. 

 

Има събрания по всякакви поводи, които завършват с концерт на самодейците на читалището или на гостуващи артисти. Има и всякакви други активности, както сега е прието да се наричат дейностите – надпявания, надигравания, конкурси за едно или друго нещо, в т. ч. и Трифон Зарезан и пенсионерски клуб.  Така е било в стотици селски и градски читалища в милата ни татковина. В някои сигурно още е така. Например в гр. Трън, както ми докладваха едни софиянци с вила в района.

 

Читалището в подобни градчета и села е всичко. То е единственото място в градчето ми, където населението прави култура и получава култура. Телевизията едва прохожда, един приемник се пада на 20-30 къщи. Няма кабелна телевизия с 250 програми, няма смартфони, няма много леки коли, няма реалити формати за пеене, свирене, танцуване, готвене, ядене, пиене и др. активности. Няма частни школи по езици, танци, музика, рисуване, пеене. Няма я даже Кобилкина  да ни учи как се прави любов и др. Населението на град Бяла и по други места строи къщи, в които ще живеят поне 2 поколения под един покрив, строят се заводи и фабрики и бъдещето изглежда предвидимо като настоящето. Народът на Бяла изхранва първо един („Янтра“), а после два ресторанта („Луната“) с по 150-200 места. Моето поколение на сегашните 60 и отгоре чичовци има жив спомен за всичко това. И носталгия има… малко. Сега „Луната“ я няма, съборена е.  „Янтра“ съществува в една заличка, има даже обедно меню.

 

Да се пренесем в настоящето

Читалище „Трудолюбие“ си е на мястото.  Двата шадравана отпред не работят от години. Вътре е направен ремонт. Ремонтирана е библиотеката и салонът. Старите скърцащи дървени седалки са сменени. Има само 100-ина места, но столовете са по-хубави от зала 1 на НДК. Има ново озвучаване. В библиотеката има два компютъра. В интернет пише, че има и самодейност. Спечелен е и проект за ново озвучаване, за подвижна сцена и др. необходими неща. Това е добро дело. Дано да има и хора, които да пълнят читалището ни.

Сега да идем в град Шипка.

 

Има ли Шипка нужда от читалище? Ако има нужда, що не си направи читалище? Кощунствени ли ви се виждат въпросите? И защо да е недопустимо да задаваме подобни въпроси?

 

И важният въпрос – какво искат хората от репортажа по телевизора (НОВА ТВ) начело с кметицата? Искат да имат ремонтирана сграда, в която някога е имало читалище. Или искат читалище? Защото читалището не е сграда. Читалището са хората, които са се събрали заедно за да направят нещо заедно – да четат, да пеят, да играят хоро, да си учат децата на нещо, да решават някакви обществени дела за своята си общност. И, както стана дума, читалището се е изнесло от въпросната сграда (защо ли?) и функционира в сградата на училището.

 

Но да вървим по реда си.

 

Шипка се намира само на 12 км. от голям град – Казанлък е със силно развита промишленост. Има и добра културна инфраструктура – мощното читалище „Искра“, младежки дом, дом на културата „Арсенал“. Населението на

 

Шипка е само 1333 души (ГРАО 2015г)

Предполагам, че голяма част работи в Казанлък и само спи в Шипка. Предполагам, че културните си потребности и мераци за изява също реализира в Казанлък. Там където работят или учат гражданите на Шипка.  Фактът, че от много години никой не се е погрижил за въпросната окаяна сграда е доказателство, че нейните функции са иззети от друга или са отпаднали. Сигурно има спецове, които могат да преценят дали това читалище като дейност е жизнено. Има и хора, които могат да преценят с какво ще бъде натоварена ремонтираната евентуално сграда. Нека го направят и да ни убедят, че трябва да се вложат пари за нейното възстановяване. Ама с цифри, а не с дайте да дадем.

 

Град Бяла, например, има над 8831 жители (ГРАО, 2015) и се намира по на 55 километра от Русе и В. Търново. Това значи, че ако някой иска да се занимава със самодейност трябва да го прави на място, а не да пътува по 100-120 км за всяка репетиция. Няма как след работа в близкия голям град да отиде на репетиция и после да се прибере да спи на 10-ина километра, както, вероятно, правят самодейците от град Шипка.  Нека видим каква е структурата на населението – колко са учениците, колко са младите хора, къде се занимават със самодейност тези, които има желания? Има ли кой да организира читалищния живот в Шипка? Няма ли да стане сградата/читалището месторабота за хора от Казанлък, които ще се напънат да внесат културен живот на хората от гр. Шипка? Ще отидат ли националните звезди да пеят и да играят театър в читалището на Шипка или ще го направят в Казанлък в ДК „Арсенал“ (dkarsenal.com), а жителите на Шипка ще идат да ги гледат и слушат? Колко ще струва издръжката? Може ли местната общност да я плаща?

 

Искат ли хората от Казанлък да плащат издръжката на сградата в Шипка макар, че са в една и съща община? На подобни въпроси нито кметицата дава отговор, нито пък репортерите я питат. Лее се носталгичен шербет и ми вменява чувство на вина.  Да, много е въздействащо да покажем един 90-годишен дядо, който жали за отминалите времена. Колко, обаче, ще ни струва жалбата за младост?

 

Изобщо останало ли е нещо от това читалище? Ако са останали книги, една от стаите в местното училище сигурно е станала библиотека? Ако там не става, не може ли това да е една или две стаи в кметството? Изобщо няма ли там друга обществена сграда, която може да приюти някакви дейности?

 

Време е да си задаваме въпроси за смисъла на нещата, които правим. Ако някой много иска да похарчи едни пари – няма проблем. Може да обяви читалището в Шипка за паметник на културата, даже от световно значение. Може на това основание да го събори и да го направи наново, даже два пъти по-голямо, ако иска. Може да му сложи камери и въоръжена охрана. Ще има пари за проектанти, за строители, за доставчици на мебели, озвучаване, осветление, озеленяване и т. н.  Всичко може.

 

Само не може да вкара хората вътре щото хората ги няма. Или не искат да влязат точно там, щото наблизо има по-хубави места. Имаме ли пари за безсмислено харчене? Тези 3 милиона или 800 000 лева или колкото там трябват може ли да се похарчат за по смислени неща и пак да има култура за хората в Шипка? Каква е гаранцията, че след 20 години пак няма да гледаме сърцераздирателни снимки от опустошеното читалище в гр. Шипка. И пак някой да лее горчиви сълзи за окаяното положение на  „този храм за просвета, култура и традиции на едно малко градче, сгушено в полите на балкана“.  Или просто ще плащаме на една охранителна фирма да пази една заключена, но добре ремонтирана сграда?

 

Кога ще разберем, че сме в 21-и век, а не в 19-и? Колко са рушащите се читалища в страната? Колко са жизнеспособните? Като оправим читалището в Шипка няма ли да изоставим това в Оризово? Или това в Розово? И колко носталгия можем да калкулираме в бюджета?

 

И накрая, с риск да си навлека хейта на много хора ще кажа още нещо.

 

По-добре да спасяваме училищните сгради. Едно училище става за всичко – може да е склад, магазин, може да стане фабрика,  хотел може да стане. Може даже общежитие и жилищен блок да стане.  Когато обаче излезе духът от едно читалище, хората – сградата не става за нищо…  даже да му сложите нови столове, ново пиано и нова завеса на сцената.

 

Последният да затвори вратата.

Станете почитател на Класа