БНБ не е предоставило на парламента сведенията за ЧЕЗ

БНБ все още не е изпълнила решението на парламента да информира за ангажиментите на български банки по сделката с ЧЕЗ. Ако не го направи, ще предприемем действия. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ „БСП за България" Жельо Бойчев.

Бойчев припомни, че на 17 май, при разглеждане на доклада на Временната комисия за ЧЕЗ Народното събрание е приело решение, чрез което е изискало от БНБ да предостави информация за сделката на „Инерком България" за ЧЕЗ и поетите финансови ангажименти от български банки по нея.

Тази информация беше отказана на Временната комисия, но тази точка стана и решение на българския парламент от 17 май 2018 г., обнародвана е в брой 42 на Държавен вестник. Тази информация до вчера не беше постъпила в Народното събрание. Излишно е да ви напомням мястото и ролята на Народното събрание спрямо Конституцията на страната.
Надявам се да отправите съответното запитване към БНБ и тази информация да бъде предоставена.

Мисля, че това ще бъде ясен тест – република на българските граждани ли сме или република на българските банки. Ако тази информация не постъпи в Народното събрание, ще предприемем съответните действия, каза Бойчев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще разгледа въпроса и ще отправи съответното питане към БНБ.

Станете почитател на Класа